Φιμώνει τα Νοσοκομεία η Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ! Εντολή- τελεσίγραφο για απαγορευτικό στην ενημέρωση!

Από όταν ξέσπασε η επιδημία του κορωνοιού καταγράφηκε και αναδείχθηκε το κενό ενημέρωσης στα Νοσοκομεία της περιοχής. Φυσικά δεν ήταν τυχαίο, ούτε ξαφνικά αποφάσισαν οι διοικήσεις και οι γιατροί, ακόμη και οι Πανεπιστημιακοί –που υπάγονται στο Υπουργείο Παιδείας και όχι στο Υγείας- να πάψουν να μιλούν, να δίνουν οδηγίες και συμβουλές στην κοινή γνώμη. Άλλωστε ο ρόλος των επιστημόνων είναι ιδιαίτερα σημαντικός στις συγκεκριμένες συνθήκες. Στην 6η ΥΠΕ και σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στην υπόλοιπη χώρα, αποφασίστηκε ετσιθελικά να μπει απαγορευτικό σε κάθε είδους ενημέρωση.

Η εντολή αρχικά ήταν προφορική και ως ένα βαθμό έπιασε τόπο αφού ουδέποτε βγήκε διοικητής νοσοκομείου να δώσει συνέντευξη.

Το τελευταίο διάστημα το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων με καθημερινά δελτία έδινε χρήσιμες συμβουλές και απαντούσε σε ερωτήματα πολιτών που σχετίζονται με τον Covid-19.

Τις απαντήσεις υπέγραφαν οι Καθηγητές Χαράλαμπος Μηλιώτης και Κωνσταντίνος Κωστίκας. Φαίνεται όμως ότι κι αυτή η ενημέρωση παίρνει τέλος.

Η Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ με έγγραφο που υπογράφει ο διοικητής Γιάννης Καρβέλης ουσιαστικά βάζει τέλος σε κάθε είδους ενημέρωση από τα νοσοκομεία αν πρώτα δεν υπάρχει αίτηση προς την ΥΠΕ και αντίστοιχη γραπτή άδεια.

Αυτό ισχύει και για τους διοικητές των νοσοκομείων.

«Σας γνωρίζουμε ότι για οποιοδήποτε δημοσιογραφικό ρεπορτάζ (είτε έντυπο, είτε ηλεκτρονικό, είτε τηλεοπτικό) θα πρέπει να υπάρχει προηγούμενη αίτηση προς την ΥΠΕ και το ΕΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ και αντίστοιχη γραπτή άδεια» αναφέρεται στο έγγραφο- τελεσίγραφο.

Η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου απάντησε εγγράφως δια του διοικητή Βασίλη Τσίκαρη ο οποίος σημειώνει ότι «δεν προτίθεμαι να συνεργήσω στη φίμωση κανενός και πολύ περισσότερο να συμβάλω στη ποδηγέτηση της ενημέρωσης των πολιτών, που κατά την άποψή μου επιχειρείται με την εν λόγω εντολή σας…. Το δικαίωμα της πληροφόρησης και της ενημέρωσης δεν μπορεί να θυσιαστεί στο όνομα της οποιασδήποτε σκοπιμότητας…».

Πρόκειται για μία πρωτοφανή ενέργεια με αποκλειστική ευθύνη της Διοίκησης της 6ης ΥΠΕ που γεννά έντονους προβληματισμούς, πολύ δε περισσότερο επειδή επιχειρείται να επιβληθεί μόνο από την ίδια…

Είναι ενέργεια προσβλητική όχι μόνο προς τους δημοσιογράφους, τα μέσα ενημέρωσης και τη κοινή γνώμη αλλά και προς το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας. Ειδικά της Πανεπιστημιακής. Και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ως ένα από τα μεγάλα πανεπιστήμια της χώρας και της ελληνικής περιφέρειας θα πρέπει να πάρει ξεκάθαρη θέση και να δώσει απάντηση.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ