Φιλιππιάδα: Συνεχίζεται η αναστάτωση, αναμένονται εξελίξεις

akentra5

akentra5

Γράφει: Ρούλα Χρήστου

Τόση αναστάτωση που προκάλεσε στη Φιλιππιάδα μια επιστολή γονέων του 2ου Δημοτικού Σχολείου για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων δεν προκάλεσε ούτε η ίδια η έλευση των προσφύγων πριν επτά μήνες.

Γονείς που δεν θέλουν τα προσφυγόπουλα να πάνε στο ίδιο σχολείο με τα δικά τους παιδιά, ούτε σε διαφορετικές ώρες, προέτρεξαν και εξέδωσαν μια ακραίου ύφους ανακοίνωση κατορθώνοντας να κάνουν γνωστή στο πανελλήνιο την πόλη τους με αρνητικό βέβαια τρόπο. Είναι προφανές πως τα γεγονότα του Ωραιοκάστρου επηρέασαν τη Φιλιππιάδα και κάποιοι θέλησαν να δράσουν προληπτικά κατά τη γνώμη τους. Επέφεραν ωστόσο διχασμό και στην τοπική κοινωνία.

Πρώτα ο Δήμαρχος κι ο Διευθυντής του σχολείου βγήκαν και δήλωσαν πως δεν υπάρχει καμιά ειλημμένη απόφαση για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων στην περιοχή αλλά κι ότι όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στη μόρφωση. Ακολούθησε ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων του 1ου Δημοτικού Σχολείου που διαχωρίζει πλήρως τη θέση του κι ανακοίνωση του Συλλόγου «Περί βιβλίου» καθώς έγινε προσπάθεια με την επίμαχη ανακοίνωση να εμπλακεί στη λογική απομάκρυνσης των προσφυγόπουλων απ΄το νεόκτιστο σχολείο.

Η ιδιότυπη πάλη αντιγνωμιών ενισχύεται τις τελευταίες ώρες από πληροφορίες περί βεβήλωσης του Ιερού στην εκκλησία της παλιάς Φιλιππιάδας. Αναμφίβολα το γεγονός ρίχνει λάδι στη φωτιά, όποια έκταση κι αν έχει. Σε άλλους φαντάζει προβοκάτσια κι άλλοι το θεωρούν επόμενο μετά τη γενική αναστάτωση που επικρατεί. Άλλωστε κατά περιόδους αναζωπυρώνονταν φήμες περί απόπειρας βιασμών, κλοπών,( που και πριν τους πρόσφυγες γίνονταν είναι η αλήθεια).

Εντύπωση ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι κανένας δεν έχει προτείνει μέχρι τώρα (δημόσια τουλάχιστον), τη χρήση των εγκαταστάσεων στην παιδούπολη Ζηρού που στέγασαν τους μαθητές του 2ου Δημοτικού μέχρι να χτιστεί το νέο κτήριο. Είναι σε μικρή απόσταση από το στρατόπεδο και η μετακίνηση των προσφυγόπουλων δεν θα στοίχιζε παρά ελάχιστα στον προϋπολογισμό του Κέντρου. Ή ακόμη και εντός του Κέντρου να τοποθετηθούν οικίσκοι για σχολικές αίθουσες αν στον σχεδιασμό του υπουργείου είναι να γίνουν τον πρώτο χρόνο περισσότερα μαθήματα ελληνικής γλώσσας και μετά να γίνει ομαλότερη η ένταξη στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Όλα αυτά ένα μήνα πριν λήξει η έγγραφη κυβερνητική δέσμευση για το χρόνο λειτουργίας του hot spot. Αυτό είναι κατά τη γνώμη πολλών το κρισιμότερο σημείο στη διαχείριση του όλου ζητήματος στην περιοχή κι αυτό θα’ πρεπε να την απασχολεί.

Ο δήμος Ζηρού εξυπηρέτησε το πρόβλημα της πολιτείας προσωρινά όταν τόσοι άλλοι αρνούνταν αλλά η θέση που παραχώρησε είναι «φιλέτο» και δεν μπορεί, ούτε πρέπει να τη δεσμεύσει για την αντιμετώπιση που προσφυγικού προβλήματος της χώρας. Ο δήμος θα ‘πρεπε ήδη απ΄τη μεριά του να έχει έτοιμο σχέδιο αξιοποίησης του πρώην στρατοπέδου για να ισχυροποιήσει έτσι την ουσιαστική διεκδίκησή του και να το εμφανίσει με την υπογραφή του συμβολαίου παραχώρησης-επιστροφής του στρατοπέδου απ΄το υπουργείο Άμυνας στο δήμο.

Οι βουλευτές Πρέβεζας που μέχρι τώρα μόνο γενικόλογες τοποθετήσεις στα πλαίσια της κομματικής τους γραμμής κάνουν θα ‘πρεπε κι εκείνοι να χουν από κοινού με τους τοπικούς φορείς, νέα, επανακαθορισμένη πρόταση για τους πρόσφυγες, βοηθώντας έτσι και την πολιτεία που εκπροσωπούν και τους πρόσφυγες που διεκδικούν καλύτερες συνθήκες διαμονής και τον δήμο για την «απελευθέρωση» του στρατοπέδου.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας, παρότι δεν προβλέπεται απ΄την ημερήσια διάταξη, είναι βέβαιο πως θα συζητηθεί το θέμα κι ως τότε θα υπάρχουν σίγουρα εξελίξεις.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ