Φαύλος κύκλος με το ΠΔ της Λίμνης

NHSAKH

NHSAKHΑμφίβολη καθίσταται η τύχη του νέου σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για τη Λίμνη, το οποίο παρουσιάστηκε από υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Περιβάλλοντος στον Φορέα Διαχείρισης της Παμβώτιδας λίγες ώρες πριν την ψήφιση του νόμου με τον οποίο καταργείται.

Αυτό και μόνο το γεγονός ήταν αρκετό για να κάνει το κλίμα εξαιρετικά θερμό και βέβαια η αντιπαράθεση μεταξύ των υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου και των εκπροσώπων τοπικών φορέων ήταν συνεχής.

Και στο νέο σχέδιο διατηρούνται τα όρια πέραν των οποίων επιτρέπεται η δόμηση στην περιοχή του Βοτανικού, στην οποία έχει ανακύψει μείζον ζήτημα με τις ξενοδοχειακές μονάδες. Να θυμίσουμε ότι παρότι είχαν εκδοθεί οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις από το Υπουργείο ακολούθησαν άλλες αποφάσεις με αποτέλεσμα οι δραστηριότητες αυτές να παγώσουν.

Τώρα προτείνεται ένα σύστημα αρκετά περίπλοκο και γραφειοκρατικό, καθώς γίνεται πρόβλεψη για μη έκδοση νέων οικοδομικών αδειών μέχρι την έκδοση Υπουργικής Απόφασης για την έγκριση της ειδικής μελέτης οργάνωσης της συγκεκριμένης υποζώνης.

Με βάση το νέο σχέδιο στην υποζώνη Β.5.1 η οποία χαρακτηρίζεται ως περιοχή οικοανάπτυξης προβλέπεται η δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου με ήπια δόμηση και ικανοποιητική κοινόχρηστη έκταση, καθώς και η διατήρηση αδόμητης παραλίμνιας ζώνης 200 μέτρων με αποκατάσταση των ιδιοκτητών, μετά από ειδική μελέτη που θα καθορίζει μεταξύ άλλων τους κοινόχρηστους χώρους, τους δομήσιμους και τους λοιπούς όρους και περιορισμούς δόμησης.

Προσθέτει πως θα χρειαστεί υπουργική απόφαση για ειδική μελέτη μέχρι να δοθούν οικοδομικές άδειες κάτι που σχετίζεται άμεσα με τα ξενοδοχεία που πρόκειται να γίνουν και για τα οποία είχαν εκδοθεί ΜΠΕ.

Η εκπρόσωπος του ΥΠΕΚΑ Ελένη Γιορταμάκη, επιχείρησε να καταλογίσει ευθύνες στους τοπικούς φορείς, για την καθυστέρηση στην εκπόνηση του Προεδρικού Διατάγματος προκαλώντας όμως την αντίδραση όλων, καθώς τα τελευταία τρία χρόνια έχουν πάρει στα χέρια τους τουλάχιστον πέντε διαφορετικά σχέδια.

Αυτό πάντως που διαφαίνεται είναι πως κι αυτή η φορά δεν είναι η τελευταία, αλλά πρόκειται για έναν ακόμη κρίκο στον φαύλο κύκλο του Προεδρικού Διατάγματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ