Φάρμα Χήτας: Καινοτομεί και πρωτοπορεί

FARMA_XHTASΗ φάρμα ΧΗΤΑΣ Α.Ε. ξεκίνησε την παραγωγή χοιρινού κρέατος το 1969. Σήμερα μετά την μετεγκατάσταση σε μια έκταση 400 στρεμμάτων, είναι μία από τις πιο πρωτοποριακές, σύγχρονες παραγωγικές μονάδες στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Στην φάρμα που βρίσκεται κοντά στη Φιλιππιάδα, τα χοιρινά εκτρέφονται σε φιλικούς προς αυτά χώρους ο’ ένα περιβάλλον απόλυτης καθαριότητας που διασφαλίζουν την ευζωία των χοίρων.

Πιστοποιημένα συστήματα υγιεινής και ασφάλειας AGRO 3.2 (φυτική διατροφή) και διαχείρισης της ποιότητας ISO που εφαρμόζονται σε όλα τα στάδια της παραγωγής, εγγυώνται την ασφάλεια και την υψηλή θρεπτική αξία των προϊόντων μας.

Η δυναμικότητα της μονάδας μας είναι 1600 χοιρομητέρες κρεωπαραγωγής και 400 αναπαραγωγής.

Κόντρα στο ρεύμα, που κρατάει τους Έλληνες κτηνοτρόφους-επιχειρηματίες μακριά από την παραγωγή βιοαερίου, κινήθηκε ο Βαγγέλης Χήτας της ΦΑΡΜΑ ΧΗΤΑΣ ΑΕ στο Ν.Αρτας. Ο κ.Χήτας λειτουργεί εδώ κι αρκετούς μήνες εγκατάσταση βιοαερίου 1MW στην πρότυπη κτηνοτροφική μονάδα 2.000 χοιρομητέρων, που δημιούργησε στη Φιλιππιάδα. Το όλο εγχείρημα, κόστους 15 εκατ. ευρώ (χοιροτροφείο/βιοαέριο), όπως λέει, απαιτεί «να έχεις εκτεταμένη εμπειρία, μεγάλες αντοχές και διάθεση για τρέξιμο όλη μέρα με χαρτιά». Όπως υποστηρίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αποφάσισε να δημιουργήσει τη μονάδα με έμπνευση από αντίστοιχες εγκαταστάσεις, που είδε σε ταξίδια του στο εξωτερικό και με πρωταρχικό κίνητρο το ενδιαφέρον του για την προστασία του περιβάλλοντος. «Αν κάποιος σκεφτεί μια τέτοια επένδυση καθαρά με οικονομικό κίνητρο, στις σημερινές συνθήκες τουλάχιστον, ενδεχομένως θα την απορρίψει», σημείωσε.

Πώς όμως λειτουργεί η μονάδα; Τα ζωϊκά απόβλητα, που διοχετεύονται σε υπόγεια κανάλια, ώστε η μονάδα να είναι καθαρή, μπαίνουν -κατά τον κ.Χήτα- σε έναν τεράστιο “χωνευτή” (δεξαμενή 3.000 κυβικών!) σε τακτά χρονικά διαστήματα. Εκεί παστεριώνονται, αδρανοποιούνται και αναμοχλεύονται και σε διάστημα 24-32 ημερών αποσυντίθενται, παράγοντας άχρωμο και άοσμο μεθάνιο, πλούσιο σε ενέργεια! Μέρος της παραγόμενης ενέργειας καλύπτει, κατά τον κ.Χήτα τις ανάγκες της ίδιας της μονάδας και το υπόλοιπο πωλείται στη ΔΕΗ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ