Φ. Φίλιος: Υπό κατάρρευση η Αυτοδιοίκηση

FILIOS_F«Εάν η αυτοδιοίκηση συνεχίσει να χρηματοδοτείται με το σημερινό καθεστώς τότε με μαθηματική ακρίβεια οδηγείται στην κατάρρευση».

Αυτό τόνισε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος απαντώντας σε ερώτηση για το έκτακτο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, που συγκαλείται με μοναδικό θέμα τα οικονομικά προβλήματα.

Πριν την διεξαγωγή του συνεδρίου θα συγκληθεί το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων προκειμένου να συζητήσει για την οικονομική κατάσταση μετά τη συνεχή περικοπή πόρων.

Η χρηματοδότηση προς τους ΟΤΑ, σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2009 έχει μειωθεί ήδη κατά 60% και ήδη πολλοί Δήμοι δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις κατεπείγουσες υποχρεώσεις τους.

«Το έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ δεν είναι συνέδριο προβληματισμού. Ήδη είμαστε αντιμέτωποι με ένα τεράστιο πρόβλημα. Η συνεχής υποχρηματοδότηση των Δήμων μας οδηγεί σε αδιέξοδο. Εάν η Αυτοδιοίκηση καταρρεύσει τότε οι πολίτες θα δεχθούν ένα τεράστιο πλήγμα. Και δυστυχώς το πλήγμα θα είναι μεγάλο και στο κομμάτι της κοινωνικής πολιτικής η οποία σήμερα, στο σύνολό της σχεδόν, ασκείται από τους Δήμους», τόνισε ο κ. Φίλιος.

ΚΑΛΑΜΑΣ

Ο Δήμαρχος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις πηγές ρύπανσης του Καλαμά, ξεκαθάρισε ότι ο βιολογικός καθαρισμός της πόλης των Ιωαννίνων λειτουργεί με απόλυτη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων και ελέγχεται σε καθημερινή βάση.

«Ο βιολογικός καθαρισμός ελέγχεται απόλυτα. Δεν υπάρχει καμία παραβίαση στους όρους της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Υπήρξαν προβλήματα στο παρελθόν, όταν είχαμε τις περιπτώσεις υπερχείλισης. Όμως έχουν ληφθεί μέτρα. Έγινε συντήρηση των εγκαταστάσεων, ελέγχονται τα όμβρια και πέραν όλων αυτών εγκρίθηκε και θα δημοπρατηθεί με το σύστημα μελέτη- κατασκευή η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός της μονάδας», τόνισε ο κ. Φίλιος.

ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ

Τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στο χώρο της υγείας και ειδικότερα στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα συζήτησε σήμερα ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος, στη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία των ειδικευόμενων γιατρών.

Οι ειδικευόμενοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις και στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιούν ενημέρωση των φορέων της περιοχής.

«Ήταν υποχρέωσή μας να ενημερώσουμε τον Δήμαρχο για τα προβλήματα που υπάρχουν. Η κατάσταση στο Νοσοκομείο είναι πολύ δύσκολη. Όλα αυτά συζητήσαμε με τον Δήμαρχο ο οποίος εξέφρασε την συμπαράστασή του στον αγώνα μας», ανέφερε σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος των ειδικευόμενων γιατρών Δ. Αραβανής.

Ο Δήμαρχος από την πλευρά του εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο χώρο της δημόσιας υγείας καλώντας την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να δώσει άμεσα λύσεις και να εγκαταλείψει πολιτικές που πλήττουν τα νοσοκομεία.

«Το νοσοκομείο Χατζηκώστα υποχρηματοδοτείται ενώ διαφαίνεται μία τάση για υποβίβασή του σε αστικού τύπου και συγχώνευσης με το Πανεπιστημιακό. Πρέπει να τονίσω ότι τα δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων, με το σύστημα που λειτούργησαν μέχρι σήμερα πέτυχαν την πλήρη κάλυψη των αναγκών υγείας της περιοχής, την ανάδειξη σημαντικών στελεχών και την παροχή τριτοβάθμιας περίθαλψης σε ολόκληρη τη Βορειοδυτική Ελλάδα. Σήμερα ανησυχούμε για την κατάσταση και εκτιμούμε πως όλο αυτό του κτίστηκε πρέπει να διαφυλαχθεί», υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο κ. Φίλιος, αμέσως μετά την συνάντηση με τους ειδικευόμενους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ