Ευρωπαικές Ημέρες Χειροτεχνίας και φέτος στο Ζαγόρι

argaleios3

argaleios3

Για δεύτερη χρονιά ο Δήμος Ζαγορίου, σε συνεργασία με το Εθνικό Πάρκο της Βόρειας Πίνδου, το Ριζάρειο Χειροτεχνικό Κέντρο και το Μουσείο Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς, οργανώνει σε τοπικό επίπεδο τις Ευρωπαϊκές Μέρες Χειροτεχνίας.

Συμμετέχουν εργαστήρια δημιουργών από την περιοχή του Ζαγορίου και των Ιωαννίνων.Η δράση συντονίζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο από το ΙΝΜΑ (Εθνικό Ινστιτούτο των Χειροτεχνικών Επαγγελμάτων) της Γαλλίας με έδρα το Παρίσι.Ο φετινός θεματικός άξονας έχει τίτλο: «Χτίζουμε σχέσεις, αναπτύσσουμε δεσμούς».

Σχέσεις πολιτιστικές, κοινωνικές, οικονομικές. Δεσμούς ανάμεσα στις γενιές, τις ειδικότητες, τις περιοχές, τους επαγγελματίες. Με το θέμα αυτό το Εθνικό Ινστιτούτο των Τεχνών του Παρισιού (ΙΝΜΑ), στοχεύει να αναδείξει την ποικιλία των επαγγελμάτων αυτών και τις διασυνδέσεις που προκαλούν ή έχουν ως αποτέλεσμα.

Τα χειροτεχνικά επαγγέλματα αποτελούν κληρονομιά μιας μακρόχρονης τεχνογνωσίας.

Η Ευρώπη προσπαθεί να δώσει μια ώθηση στα χειροτεχνικά επαγγέλματα με διάφορους τρόπους:
• Με την ενίσχυση και τη γενίκευση της καινοτομίας
• Με την αναγνώριση και την ανάδειξη των χειροτεχνικών επαγγελμάτων
• Με την προστασία τους, θεωρώντας ότι αυτά τα επαγγέλματα αποτελούν μια άυλη πολιτιστική κληρονομιά (υποστήριξη της κατάρτισης των χειροτεχνών, διατήρηση της τεχνογνωσίας, υποστήριξη σε διεθνές επίπεδο, καταπολέμηση των απομιμήσεων)

Την υλοποίηση της δράσης υποστηρίζουν η Αναπτυξιακή Εταιρεία Ζαγορίου (ΑΝΕΖ) και η Ένωση Τουριστικών Επιχειρήσεων Ζαγορίου (ΕΤΕΖ).

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ