Εύρημα της Ελληνιστικής εποχής αποκάλυψαν οι τουρίστες!

agal ligia2

agal ligia2

Στην ύστερη Ελληνιστική ή την πρώιμη Ρωμαϊκή εποχή ανήκει το εύρημα που ανακάλυψαν στην παραλία της Λυγιάς Γερμανοί τουρίστες, οι οποίοι έκαναν τις διακοπές τους στην περιοχή.

Ο Ernst Schütze από τη Βρέμη παρέδωσε το αντικείμενο στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας η οποία προχώρησε στην εκτίμηση και χρονολόγηση και έκανε τις σχετικές ανακοινώσεις.

agal ligia1

Στον Γερμανό τουρίστα, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, προξένησε το ενδιαφέρον η γυαλάδα που παρουσίαζε η ορατή πίσω όψη του αντικείμενου, που βρισκόταν εκτεθειμένη στη τριβή των κυμάτων με αποτέλεσμα να απολεσθεί η χαρακτηριστική πράσινη πάτινα του χαλκού.

Χωρίς να γνωρίζει ότι πρόκειται για αρχαίο αντικείμενο προχώρησε στην αποκόλλησή του.

Η ΕΦΑ Πρέβεζας πραγματοποίησε άμεσα αυτοψία στην περιοχή και προέβη στην απομάκρυνση των υπόλοιπων τμημάτων του ευρήματος.

Το εύρημα αποτελεί λαβή χάλκινου αντικειμένου και παρουσιάζει στην πρόσθια όψη του το άνω τμήμα του κορμού γυναικείας μορφής ενδεδυμένης με χιτώνα ζωσμένο στη μέση της.

Διασώζονται ο κορμός, μικρά τμήματα των χεριών που απολήγουν και κρατούν το οριζόντιο στέλεχος του αντικειμένου, τμήματα του θώρακος και του λαιμού, καθώς και η κεφαλή της μορφής, όπου διακρίνονται τα χαρακτηριστικά του προσώπου και η κόμμωση. Το εύρημα έχει χαρακτηριστικά της ύστερης ελληνιστικής ή πρώιμης ρωμαϊκής εποχής.

Η ΕΦΑ Πρέβεζας ευχαριστεί θερμά τον κ. Ernst Schütze, που ονόμασε την μορφή “Dora” και την παρέδωσε, χωρίς να διεκδικεί την σχετική αποζημίωση, και προτρέπει τους λουόμενους των ακτών της Πρέβεζας να ειδοποιούν άμεσα την Υπηρεσία όταν αντιλαμβάνονται την ύπαρξη αρχαίων, ώστε να πραγματοποιούνται επιτόπιες αυτοψίες για την απομάκρυνση τους.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ