Ευάγγελος Βενιζέλος: Τι είπε για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα ελληνοτουρκικά

venizelos

Ιδιαίτερα ανήσυχος για το τοπίο που διαμορφώνει ο πόλεμος στην Ουκρανία δήλωσε από τα Γιάννινα όπου βρέθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε σε εκδήλωση που οργάνωσε ο Όμιλος Πολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού ενώ νωρίτερα έκανε δηλώσεις αναφερόμενος τόσο στον πόλεμο της Ουκρανίας όσο και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Αναφερόμενος στην Ουκρανία τόνισε ότι δεν πρόκειται απλά για μία επίθεση κατά της εθνικής της κυριαρχίας αλλά για κάτι πολύ βαθύτερο που αναδιατάσσει τους παγκόσμιους συσχετισμούς.

«Είμαι πολύ ανήσυχος. Η κατάσταση είναι γεμάτη από αβεβαιότητες κι αυτό είναι ένα νέο κεφάλαιο στην παγκόσμια ιστορία που δεν θα κλείσει εύκολα. Πρέπει να εξοπλιστούμε με υπομονή, με διορατικότητα να αντιλαμβανόμαστε τι γίνεται γύρω μας και αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Δύση.

Δεν μπορούμε να βλέπουμε τα πράγματα μόνο από την σκοπιά της δύσης, γιατί υπάρχουν και άλλοι «παίκτες» που πρέπει να συνεκτιμήσουμε. Αυτό που διακυβεύεται εξάλλου είναι πάρα πολύ σημαντικό, είναι το σύνολο των δυτικών αξιών, είναι η φιλελεύθερη δημοκρατία. Δεν πρόκειται για έναν πόλεμο στην Ουκρανία, δεν πρόκειται για μια επίθεση κατά της εθνικής υπόστασης και εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, αλλά για κάτι πολύ βαθύτερο και ευρύτερο που αναδιατάσσει του παγκόσμιους συσχετισμούς», ανέφερε στις δηλώσεις του.

Ο κ. Βενιζέλος υπεραμύνθηκε της πρόσφατης απόφασης που έλαβε η Ελλάδα για αποστολή στρατιωτικού υλικού. Όπως είπε η χώρα μας δεν μπορεί να αμφιταλαντεύεται και κάνει υστερόβουλες σκέψεις.

«Πρέπει να είμαστε παρόντες και αυτό έχει σχέση και με τις κυρώσεις, άρα και με αντίποινα, όπως συνέβη με το Ιράν και τα δύο δεξαμενόπλοια, έχει σχέση και με την αποστολή πολεμικού υλικού, το οποίο όπως είπε και ο πρώην Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, αναβαθμίζει τελικά τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις γιατί θα διαθέτουν πιο σύγχρονο εξοπλισμό» τόνισε.EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • venizelos1

Αναφερόμενος στην Τουρκία, σημείωσε ότι είναι ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο με τον Ταγίπ Ερντογάν να διεκδικεί τον τουρκικό εξαιρετισμό.

Επιδιώκει να είναι με το ένα πόδι εδώ και το άλλο αλλού και αυτό εν μέρει το ανέχεται η Δύση.

«Είναι πάρα πολύ κρίσιμη η γεωγραφική θέση της Τουρκίας, αλλά κρίσιμη είναι και η γεωγραφική θέση της Ελλάδας. Η κατάσταση αναβαθμίζει όχι μόνο την Τουρκία αλλά και τον ρόλο της Ελλάδας, το στρατηγικό, τον αμυντικό, τον στρατιωτικό. Αυτό το γνωρίζει ο κ. Ερντογάν, όπως γνωρίζει ότι τα ασφαλέστερα σύνορά του είναι τα σύνορά του με την Ελλάδα, άρα υπάρχει ένα όριο εκ των πραγμάτων σε σχέση με ότι λέει και ότι κάνει με  την Ελλάδα.

Από την άλλη πλευρά, δεν μπορούμε να περιμένουμε τα ζητήματα να αντιμετωπιστούν από μόνα τους. Δημοσιεύθηκαν σήμερα χάρτες του υπουργείου Εξωτερικών που δείχνουν την κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις το 1972 και την κατάσταση το 2022. Υπάρχουν πολλές πια τουρκικές παραβατικότητες και παράνομοι ισχυρισμοί. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο χρόνος έτρεξε υπέρ ημών, ότι εμείς κάναμε όλα όσα έπρεπε να κάνουμε ως έθνος, άρα πρέπει να είμαστε και πιο αυτοκριτικοί και σε ετοιμότητα, διότι πρέπει αυτά που λέμε να μην είναι απαντήσεις στους τουρκικούς παράνομους ισχυρισμούς, αλλά ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση όλων των θεμάτων στην περιοχή» ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Βενιζέλος.

Τέλος κατέληξε επισημαίνοντας ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δείχνει πόσο μικρό και αβέβαιο είναι το μέγεθος της Ευρώπης.

«Η Ευρώπη εκ των πραγμάτων παρούσα στην ελληνοτουρκική κρίση γιατί Ελλάδα και Κύπρος κράτη μέλη. Από την άλλη πλευρά, η Ευρώπη υφίσταται μια πολύ μεγάλη δοκιμασία. Ο πόλεμος στην Ουκρανία δείχνει πόσο μικρό και αβέβαιο είναι το μέγεθος της Ευρώπης, άρα πρέπει όλοι να συμβάλουμε να διασφαλιστεί η προοπτική της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης γιατί χωρίς αυτήν δεν υπάρχει, ούτε Ευρώπη, αλλά δεν υπάρχει ούτε Δύση» υπογράμμισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ