Εχθρικό και καταστροφικό το ΠΔ λίμνης

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος δια του προέδρου του Αδαμάντιου Ζώλα και οι εκπρόσωποι των οικολογικών οργανώσεων στο Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Απόστολος Κοκορδάτος και Γιάννης Παπαδημητρίου, εκφράζουν τις διαφωνίες και ενστάσεις τους για το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που δόθηκε προς δημόσια διαβούλευση.

Όπως υποστηρίζουν στην ανακοίνωσή τους, το ΠΔ, είναι εχθρικό και καταστροφικό για την Παμβώτιδα καθώς διαιωνίζει την παρουσία του αναχώματος και νομιμοποιεί τις ναυταθλητικές εγκαταστάσεις και δραστηριότητες πίσω από το ανάχωμα της Αμφιθέας.

«Η μόνη επιθυμητή παρέμβαση στην περιοχή είναι η τμήση του αναχώματος και η σταδιακή αποκατάσταση της επικοινωνίας της Παμβώτιδας με τις παραδοσιακές πηγές τροφοδοσίας της. Γι’ αυτό και είναι επείγουσα η σύνταξη σχετικής υδραυλικής μελέτης», αναφέρουν στην παρέμβασή τους.

Τονίζουν ακόμη ότι το ΠΔ νομιμοποιεί την μετατροπή του τεράστιου υγροβιότοπου Ανατολής -Κατσικά σε χερσαία έκταση με συνέπεια τον αφανισμό των υγρολιβαδικών εκτάσεων, όπου προ της κατασκευής του άλλου αναχώματος γινόταν η εναπόθεση του οργανικού φορτίου της λίμνης και ο φυσικός της αυτοκαθαρισμός.

«Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων και οι προταθέντες απ’ αυτόν εκπρόσωποι οικολογικών οργανώσεων στο νέο Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης έχουμε κάθε διάθεση να συμβάλουμε εποικοδομητικά στο δημόσιο διάλογο για ένα Π.Δ. με ουσιαστικό σκοπό την προστασία και αποκατάσταση του οικοσυστήματος και της βιοποικιλότητας της περιοχής. Θα παρουσιάσουμε μάλιστα αναλυτικά και δημόσια τις απόψεις μας για κάθε επιμέρους σημείο του Σχεδίου, όπως κάναμε και στο παρελθόν. Ομοίως έχουμε κάθε διάθεση να συμβάλουμε στη λειτουργία του Φορέα Διαχείρισης, με γνώμονα όμως την προστασία της Λίμνης και όχι την εξυπηρέτηση συμφερόντων», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.

Σημειώνουν ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν ρόλο χειροκροτητή της καταστροφής της Παμβώτιδας και ζητούν από όλους τους φορείς να αντιταχθούν στις συγκεκριμένες μεθοδεύσεις.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ