Εξορμά και η ΑΑΔΕ στους δημοφιλείς πασχαλινούς προορισμούς

aade

Εξορμήσεις σε τουριστικούς και ιδιαίτερα δημοφιλείς πασχαλινούς προορισμούς ετοιμάζει ο ελεγκτικός μηχανισμός του κράτους. Κάνοντας έτσι «ζέσταμα» εν όψει και της φετινής τουριστικής σεζόν που ξεκινά σύντομα με αυξημένες κρατήσεις, κατ’ επέκταση και με αυξημένες εισπράξεις.

Με δεδομένο ότι οι κρατήσεις εν όψει Πάσχα σε αρκετούς προορισμούς κινούνται σε υψηλά επίπεδα, με τις πληρότητες να αγγίζουν μάλιστα ήδη και το 90%, η ΑΑΔΕ έχει αποφασίσει να ενταθούν οι έλεγχοι, προκειμένου να αποτραπούν παραβατικές συμπεριφορές που ζημιώνουν το Δημόσιο. Άλλωστε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θέλει να στείλει από νωρίς «σήμα» σε όλη την αγορά ότι και κατά τη θερινή περίοδο δεν θα επιτρέψει να αμαυρωθεί η εικόνα της χώρας από «επιτήδειους», που στον βωμό του μαύρου χρήματος επιδίδονται στο «σπορ» της φοροδιαφυγής, δυσφημώντας τη χώρα με νοοτροπίες που πρέπει να εξαλειφθούν.

Στο πλαίσιο δε αυτό, τις επόμενες μέρες αναμένεται να ξεκινήσουν οι «επισκέψεις» των ελεγκτών σε δημοφιλείς πασχαλινούς προορισμούς, στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδίου για περιορισμό της φοροδιαφυγής και αύξησης των δημοσίων εσόδων. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι στις επιχειρήσεις που εντοπίζονται να μην κόβουν αποδείξεις, αρχικά επιβάλλεται πρόστιμο, αλλά εάν είναι πάνω από 10 οι αποδείξεις που δεν κόπηκαν ή η αξία τους υπερβαίνει το ποσό των 500 ευρώ, τότε οι ελεγκτές βάζουν «λουκέτο».

Ειδικότερα σε περίπτωση μη έκδοσης φορολογικού στοιχείου, ή έκδοσης, ή λήψης ανακριβούς στοιχείου, για πράξη που επιβαρύνεται με ΦΠΑ, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 50% επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο ή επί της διαφοράς, αντίστοιχα. Το πρόστιμο αυτό δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των 250 ευρώ σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικών βιβλίων, και των 500 ευρώ σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικών βιβλίων.

ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ