Εξοικονομώ: Αλλαγές για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

eksikonomo

Στο νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ για τις επιχειρήσεις θα ενταχθούν και οι φούρνοι, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας μιλώντας στο OPEN.

Συγκεκριμένα σε ερώτηση εάν θα ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ για τις επιχειρήσεις και οι φούρνοι, ζαχαροπλαστεία που καταναλώνουν 9 χιλιάδες έως 12χιλιάδες κιλοβατώρες κάθε μήνα είπε τα εξής: Εδώ ετοιμάζουμε ” μια σειρά δράσεων για να μπορέσουν όλοι αυτοί οι επαγγελματίες, μικροί βιοτέχνες, oι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας όπως οι φούρνοι, μικροί αλλά μεγάλοι καταναλωτές με μεγάλη κατανάλωση και μεγαλύτεροι βέβαια και βιομηχανία φυσικά. Μια σειρά δράσεων που έχει να κάνει:

-πρώτον με τα 450 εκατ. τα οποία θα διατεθούν για επενδύσεις με΄σα από ε΄να Εξοικονομώ για επιχειρήσεις και επαγγελματίες ενεργειακής αναβάθμισης και ηλεκτρονικής εξοικονόμησης πριν το τέλος του έτους θα λειτουργήσει η πλατφόρμα και θα ξεκινήσουν οι επενδύσεις.

-Και δεύτερον προσπαθούμε μέσα από τα εργαλεία και τη κατασκευή φωτοβολταϊκών να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να συμψηφίσουν να αυτοκαταναλώνουν ενέργεια, πράσινη ενέργεια και έτσι και να προστατεύουμε το περιβάλλον αλλά και να έχουμε χαμηλότερες τιμές”.

Το νέο Εξoικονομώ για τα νοικοκυριά

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι ” μέχρι τέλος του Οκτωβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για το νέο Εξοικονομώ” για τα νοικοκυριά και συνέχισε λέγοντας ότι ” η πλατφόρμα θα είναι ανοιχτή τουλάχιστον για 4 εβδομάδες για 1μήνα . Άρα θα μπορεί κάποιος να ετοιμάσει την αίτηση του με άνεση και να μπορέσει να την καταθέσει. Από εκεί και πέρα υπάρχει μια σειρά κριτηρίων όπου εκεί έχουν μπει και κοινωνικά κριτήρια όπως εάν υπάρχει μέλος με αναπηρία, εάν είναι πολύτεκνη οικογένεια, εάν είναι μονογονεϊκή οικογένεια ώστε να είναι πιο υψηλά στην κατάταξη. Μέσα από τα αντικειμενικά κριτήρια θα βγει μια ιεράρχηση, θα βγει μια κατάταξη, θα υπάρχουν οι δικαιούχοι, θα υπάρχουν και οι επιλαχόντες”.

Επίσης την ίδια ώρα γνωστοποίησε ένα νέο στοιχείο για το πρόγραμμα αυτό. Όπως είπε “δημιουργούμε για πρώτη φορά μια ειδική υποκατηγορία για τους ενεργειακά ευάλωτους και αδύναμους. 100 εκατ ευρώ μόνο για τα πιο ” φτωχά νοικοκυριά”, αυτοί που έχουν κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης με πολύ μεγαλύτερη επιδότηση. Και για την πολύ μικρή συμμετοχή, την ιδιωτική που ΄ έχουν να κάνουν, κάνουμε ένα ιδιαίτερο εγγυητικό πακέτο με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης ώστε να μπορέσουν να αναβαθμίσουν το σπίτι τους”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ