Εξωδικαστικός και πτώχευση.. Χρήσιμα εργαλεία, πολλά προβλήματα και μεγάλες καθυστερήσεις

eksodikastikos

Ιδιαίτερα σημαντική και ενδιαφέρουσα ήταν η ημερίδα για τον εξωδικαστικό μηχανισμό και την πτώχευση, εργαλεία που μπορούν να δώσουν μία δεύτερη ευκαιρία σε επιχειρηματίες και φυσικά πρόσωπα.

Κεντρικό πρόσωπο αποτέλεσε η Μαριαλένα Αθανασοπούλου, Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους η οποία έχει αναλάβει εδώ και μερικούς μήνες και έχει θέσει ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση των τεχνικών προβλημάτων ώστε ο εξωδικαστικός να τρέξει.

«Το πρόβλημα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων δεν έχει κομματικό χαρακτήρα. Είναι πρόβλημα της ελληνικής κοινωνία και πρέπει να αντιμετωπιστεί. Σήμερα το θεσμικό πλαίσιο υπάρχει και τα τεχνικά προβλήματα που προκαλούν καθυστερήσεις γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστούν» ανέφερε η κ. Αθανασοπούλου.

Η ίδια αναγνώρισε τις δυσλειτουργίες που έχουν ως αποτέλεσμα χιλιάδες να ενδιαφερόμενοι να παραμένουν εγκλωβισμένοι επί μήνες σε μία διαδικασία που δεν ολοκληρώνεται.

«Δεν είναι εύκολο να προσπαθήσεις να συστήσεις έναν εξωδικαστικό μηχανισμό με βάσεις δεδομένων, διαφόρων φορέων και προσωπικών στοιχείων δανειολήπτη. Έγινε όμως πραγματικότητα. Αρχίζει και δίνει αποτελέσματα. Η λύση του προβλήματος είναι αναγκαία για όλους. Υπάρχει το απαραίτητο εργαλείο. Είναι σημαντικό να δούμε τις πρώτες ρυθμίσεις και ότι θα δίδονται βιώσιμες λύσεις από τον αλγόριθμο»  σημείωσε.

Μέχρι σήμερα από τον εξωδικαστικό έχει ολοκληρωθεί ένας πολύ μικρός αριθμός αιτήσεων.

«Υπάρχει ένα θετικό πρόσημο όμως πρέπει να φτάσουμε στο σημείο που θα λειτουργεί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει ο νόμος και όλη η υπηρεσία δουλεύει προς αυτή την κατεύθυνση» σημείωσε η Ειδική Γραμματέας.

Η ίδια υπογράμμισε ότι το νομοθετικό πλαίσιο είναι εξαιρετικό και τα εργαλεία που έχουν δημιουργηθεί μπορούν πραγματικά να οδηγήσουν σε μία δεύτερη ευκαιρία υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Την ημερίδα διοργάνωσαν το Κέντρο Διαμεσολάβησης Ηπείρου και η Middle Point σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Ιωαννίνων και την Ένωση Φοροτεχνικών.EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • eksodikastikos2

Στο πρώτο μέρος πέρα από την Μαριαλένα Αθανασοπούλου μίλησαν ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέας Νικολακόπουλος, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη και το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Χάρης Κονδύλης.

Στο δεύτερο μέρος, το τεχνοκρατικό, τοποθετήθηκαν ο αναπληρωτής καθηγητής της Νομικής του Δημοκρίτειου Παναγιώτης Γιαννακόπουλος, η Δικηγόρος Παρ΄Αρείω Πάγω Ελένη Κόζη, οι δικηγόροι διαμεσολαβήτριες Νανά Παπαδογεωργάκη και Ελένη Πλέσσα, και ο δικηγόρος πιστοποιημένος διαμεσολαβητής Δημήτρης Μπούκας .EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • eksodikastikos3EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • eksodikastikos1

Την εκδήλωση άνοιξε ο Χάρης Λαζάνης εκ μέρους του Κέντρου Διαμεσολάβησης ενώ ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρης Δημητρίου στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στα σοβαρά προβλήματα και τις μεγάλες καθυστερήσεις που υπάρχουν στην διεκπεραίωση της διαδικασίας, χωρίς να λείπουν και οι κατασχέσεις καθώς η αίτηση για ρύθμιση δεν παρέχει καμία προστασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ