Εξώδικα και διαταγές πληρωμές «πνίγουν» τους κτηνοτρόφους

KAMP.10A

Εξώδικα με διαταγές πληρωμών εντός τριών ημερών, όλου του οφειλόμενου ποσού στέλνει η διαχειρίστρια εταιρία των δανείων των κτηνοτρόφων της πρώην ΑΤΕ. Τα δάνεια αυτά που είχαν δοθεί από την ΑΤΕ με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, άτοκα αρχικά, τώρα είναι φορτωμένα με τεράστια ποσά τόκων, επισημαίνει σε επιστολή του ο Σύνδεσμος Κτηνοτροφίας Ελλάδας (ΣΕΚ) προς την κυβέρνηση ζητώντας να παρέμβει άμεσα για να σωθεί η κτηνοτροφία.

Όπως επισημαίνεται, ήδη η εταιρία έχει προχωρήσει σε δέσμευση των λογαριασμών των κτηνοτρόφων στις τράπεζες, με αποτέλεσμα χιλιάδες συνάδελφοι να αδυνατούν να προμηθευτούν ζωοτροφές για τα ζώα τους, όπως και άλλες απαραίτητες εισροές.

«Αυτός σημαίνει ξαφνικός «θάνατος» της παραγωγής. Ήδη οδηγούνται σε σφαγή χιλιάδες ζώα», τονίζει ο ΣΕΚ, σημειώνοντας ότι ήδη μια σφιγμένη θηλιά στο λαιμό των κτηνοτρόφων αποτελεί η τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής (ζωοτροφές ενέργεια κλπ) και καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει αυτή την καταστροφή.

Στην κατεύθυνση αυτή ζητά άμεσα:

• Να αποδεσμευτούν οι δεσμευμένοι λογαριασμοί των κτηνοτρόφων.

• Να αναλάβει το Ελληνικό Δημόσιο, που είναι ιδιοκτήτης αυτών των δανείων, μέσου του ΤΧΣ, την ευθύνη του, διαγράφοντας τους τόκους και τα πανωτόκια και ρυθμίζοντας το υπόλοιπο ανεξόφλητο του αρχικού κεφαλαίου σε 180 δόσεις.

• Να ψηφιστεί το ακατάσχετο των κατοικιών και των στάβλων των κτηνοτρόφων.

• Να σταματήσετε τώρα τη διάλυση της κτηνοτροφίας, ενός από τους σημαντικότερους κλάδους του πρωτογενούς τομέα που παράγει πολύτιμα προϊόντα (κρέας, γάλα κ.α) τροφοδοτώντας την ελληνική αγορά και στηρίζοντας το αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ