Εξειδικεύτηκαν τα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

agora ioannina ep

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης εξειδικεύει αυτή την ώρα η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ. Την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας με μέτρα 4 δισ. ευρώ στο β’ εξάμηνο του 2021 ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

«Οι επενδύσεις πολλαπλασιάζονται, η ανεργία συρρικνώνεται, επιχειρήσεις εκκινούν οικονομική δραστηριότητα, το οικονομικό κλίμα κινείται σε προ πανδημίας κλίμα», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

«Το οικονομικό επιτελείο έχει ολοκληρωμένο σχέδιο για τη δημιουργία περισσότερου πλούτου και τη δίκαιη κατανομή αυτού. Την τελευταία διετία, πετύχαμε συγκεκριμένους μετρήσιμους στόχους» επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών.

Αποτέλεσμα των παραπάνω, έσπευσε να προσθέσει, είναι η εκτίμηση για την ανάπτυξη του 2021 να διαμορφώνεται στο 5,9%, καλύπτοντας περισσότερο από τα 2/3 της ύφεσης του 2020. Μάλιστα, σημείωσε ότι η εν λόγω εκτίμηση ενδεχομένως να αποδειχθεί και συντηρητική.

Όσον αφορά τα μέτρα στήριξης, ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε τα εξής:

-Επέκταση του προγράμματος ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ έως το τέλος του 2021

-Επέκταση του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ» για τρεις μήνες

-Επέκταση του προγράμματος στήριξης 100.000 θέσεων εργασίας κατά 50.000 θέσεις εργασίας

-Μείωση του ποσοστού επιστροφής των Επιστροφών Προκαταβολής, ανάλογα με την πτώση των ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης

-Παρέχεται το πρώτο ένσημο. Όλοι οι νέοι από 18 έως 29 ετών χωρίς προηγούμενη προϋπηρεσία λαμβάνουν ενίσχυση 1.200 ευρώ για τους 6 μήνες απασχόλησης. Τα 600 ευρώ θα τα λαμβάνει ο εργαζόμενος επιπλέον του μισθού του και τα υπόλοιπα 600 ο εργοδότης.

-Επεκτείνεται η χορήγηση στεγαστικού επιδόματος και σε σπουδαστές του ΙΕΚ

-Αυξάνεται το επίδομα θέρμανσης κατά 20%. Ανέρχεται έτσι στα 100 εκατ. ευρώ.

-Επιδοτείται τουλάχιστον για το δ’ τρίμηνο του 2021 το σύνολο του πληθυσμού για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες με ποσό 30 ευρώ/κιλοβατώρα. Η επιδότηση ισχύει και για επαγγελματικά τιμολόγια χαμηλής τάσης.

Συνολικά μέτρα στήριξης ανέρχονται, όπως επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών, σε 16,6 δισ. ευρώ για το 2021, ενώ το κόστος των επιπλέον μέτρων τόνωσης διαμορφώνεται πλέον στα 3,5 δισ. ευρώ για το 2021 – 2022.

Οι συνολικές παρεμβάσεις κυμαίνονται στα 47,2 δισ. ευρώ για την περίοδο 2020 – 2022.

Οι 6 στόχοι

Το οικονομικό επιτελείο θέτει 6 συγκεκριμένους στόχους :

– Επίτευξη υψηλών ρυθμών μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας

– Βελτίωση της σύνθεσης του ΑΕΠ

– Έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία εντός του 2020

– Μονοψήφιο ποσοστό κόκκινων δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών

– Ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023

– Επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας από το 2023

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ