Έξαρση της γρίπης, ελλείψεις σε φάρμακα

astenis gripi

Για την έξαρση της γρίπης στα παιδιά, αλλά και για τις ελλείψεις στα φάρμακα, μίλησε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε μια έξαρση της γρίπης και οφείλω να πω ότι η Ελλάδα είναι πιο πίσω, δηλαδή έχει προηγηθεί το κύμα το μεγάλο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες λόγω του καιρού και των κλειστών χώρων», δήλωσε στον ΣΚΑΙ και στην εκπομπή «Σήμερα».

Όπως τόνισε: «Εμείς υπολογίζουμε ότι θα έχουμε περίπου άλλες τέσσερις εβδομάδες χρονική διάρκεια έξαρσης. Αυτό οφείλεται καθώς στην ηλικία 0 έως 3, τα παιδιά περνούν κατά βάση μια σειρά από ιώσεις. Κάτι που δεν έγινε το προηγούμενο διάστημα λόγω των περιοριστικών μέτρων, οπότε αυτομάτως και οι ίδιες οι ιώσεις ήταν πιο περιορισμένες και έχουμε πολύ περισσότερο παιδικό πληθυσμό που, ενώ περνούσε σε μικρότερη ηλικία κάποιες ιώσεις και δημιουργούσε ανοσία πάνω σε αυτές τις ιώσεις, τώρα έχουμε πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό. Αυτό δημιουργεί μιά ένταση γρίπης».

Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι τα περιστατικά γρίπης «αντιμετωπίζουνται με επάρκεια στα Παίδων», ενώ ο «Ιανουάριος είναι ένας μήνας που περιμένουμε έξαρση».

Πού οφείλεται η έλλειψη των φαρμάκων

Όσον αφορά την έλλειψη φαρμάκων, επισήμανε πως εντοπίζεται σε δυο κατηγορίες «Η πρώτη είναι τα ελλειπτικά φάρμακα που λέμε, είναι οι απαγορεύσεις που βάζει ο ΕΟΦ και παράλληλα ο έλεγχος που γίνεται στις φαρμακαποθήκες. Βάλαμε απαγορεύσεις φαρμάκων εξαγωγών και παράλληλα υποχρέωση των φαρμακαποθηκών να δηλώσουν αποθέματα και γίνεται έλεγχος εάν υπάρχουν ή δεν υπάρχουν αποθέματα. Αυτό γίνεται γιατί η Ελλάδα έχει πιο φθηνό φάρμακο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμφέρει η εξαγωγή. Αυτό αντιμετωπίζεται. Τώρα δεν φεύγει τίποτα από τη χώρα».

Όπως τόνισε ο κ. Πλεύρης, μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί 10 φαρμακαποθήκες, κάποιες εκ των οποίων δεν συνεργάστηκαν, τονίζοντας πως οι ποινή για όσους δεν συνεργάζονται θα είναι η αναστολή λειτουργίας της φαρμακαποθήκης.

Όσον αφορά τα παιδιατρικά φάρμακα: «Τι πρόβλημα έχουμε με τα παιδιατρικά. Λόγω με την συνολική έξαρση της γρίπης σε όλη την Ευρώπη, οι ίδιες οι εταιρείες δυσκολεύονται να καλύψουν συνολικά τον πληθυσμό. Εκεί δεν υπάρχει τεχνική έλλειψη, γίνεται μια μάχη στην αλυσίδα τροφοδοσίας και θεωρούμε ότι θα εξομαλυνθεί, γιατί όσο θα έρχεται η ύφεση στην Ευρώπη, θα υπάρχει και λιγότερη κατανάλωση. Έχουμε φροντίσει να έρχονται φάρμακα, αν και υπάρχει ακόμη πρόβλημα», ανέφερε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ