Ευελιξία στη λιτότητα δείχνει τώρα το ΔΝΤ

XRHMATA_KALHΑλλάζει τη ρητορική του υπέρ της λιτότητας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επιδεικνύοντας κάποια ευελιξία στο πόσο γρήγορα θα πρέπει οι καταχρεωμένες χώρες να φέρουν τα ελλείμματά τους υπό έλεγχο, στην περίπτωση που υπάρχει επιβράδυνση της οικονομίας.

Μιλώντας στη Ζυρίχη, η επικεφαλής του ΔΝΤ Christine Lagarde δήλωσε ότι οι περισσότερες χώρες που εφαρμόζουν προγράμματα προσαρμογής προχωρούν με «συνετούς» ρυθμούς περίπου 1% του ΑΕΠ το χρόνο.

Όμως, αναγνώρισε ότι η λιτότητα υπονομεύει την ανάπτυξη και επιδεινώνει την ύφεση. Επομένως, είναι σημαντικό να υπάρχει ο σωστός ρυθμός στις περικοπές και τα μέτρα, είπε.

«Καθώς η επόμενη χρονιά πλησιάζει, είναι σημαντικό για τις χώρες να κρατήσουν με σταθερό χέρι το τιμόνι. Εάν η ανάπτυξη είναι χειρότερη από ό,τι αναμενόταν, θα πρέπει να επιμείνουν στα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, αντί να ανακοινώσουν νέους δημοσιονομικούς στόχους», είπε, σε μία εξέλιξη που εκτιμάται ότι ευνοεί την Αθήνα, ειδικά στην περίπτωση που μια νέα ελληνική κυβέρνηση επιχειρήσει κάποια επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου.

Όταν ερωτήθηκε για το πώς βλέπει το μέλλον της Ευρωζώνης, η Lagardeαπάντησε: «Θα υπάρξουν σκαμπανεβάσματα στο δρόμο. Όμως, θα υπάρξει μέλλον και θα είναι σταθερό».

Μάλιστα, εκτίμησε ότι η συζήτηση που γίνεται στο δίλημμα λιτότητα ή ανάπτυξη είναι λανθασμένη. Είναι δυνατόν για τις χώρες να σχεδιάσουν στρατηγικές που είναι καλές για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη, είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ