Εβδομαδιαία τεστ στους εργαζόμενους των γηροκομείων

girokomeio

Αυστηρότερα πρωτόκολλα ασφάλειας έρχονται τα επόμενα 24ωρα στα γηροκομεία και τις υπόλοιπες προνοιακές δομές της χώρας, όπως οι δομές αναπηρίας. Όπως επισήμανε η υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου σε άτυπη ενημέρωση που είχε με δημοσιογράφους, θα γίνονται πλέον προληπτικά rapid test σε όλους τους εργαζόμενους κάθε εβδομάδα με ευθύνη του γιατρού του γηροκομείου, ο οποίος θα προμηθεύεται το υλικό των τεστ από τα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με την κυρία Μιχαηλίδου, το υπουργείο Υγείας θα στέλνει στα οικεία νοσοκομεία rapid test για κάθε δομή, ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων κάθε δομής. Ο υπεύθυνος γιατρός του κάθε γηροκομείου, δηλαδή, θα προμηθεύεται από το νοσοκομείο τον αριθμό των τεστ που απαιτείται για όλους τους εργαζόμενους, ώστε κάθε εβδομάδα να γίνεται προληπτικό τεστ σε όλους.

Εφόσον βρεθεί θετικό κρούσμα θα επιλαμβάνεται ο ΕΟΔΥ. Η διαδικασία αυτή προωθείται καθώς έχουν «συλληφθεί» εργαζόμενοι να κάνουν ψευδείς δηλώσεις το προηγούμενο διάστημα, συμπληρώνοντας το ερωτηματολόγιο που προβλέπεται όταν μπαίνουν στη δομή, με αποτέλεσμα να υπάρχει διασπορά και να μπαίνουν σε κίνδυνο οι τρόφιμοι των γηροκομείων.

Η νέα διαδικασία αναμένεται να μπει σε τροχιά αν όχι την ερχόμενη εβδομάδα, σε κάθε περίπτωση εντός Δεκεμβρίου. Στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας που βρίσκεται στη Βουλή,  νομοθετείται η δυνατότητα χρηματοδότησης με δύο εκατομμύρια ευρώ για τα αυστηρότερα πρωτόκολλα στις προνοιακές δομές λόγω του κορωνοιού, όπως γηροκομεία και δομές αναπηρίας. Από τα κονδύλια αυτά προβλέπεται να χρηματοδοτηθούν τα δωρεάν repid test, υγειονομικό υλικό για τους εργαζόμενους – όπως μάσκες – αλλά και απολυμάνσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ