Αποκαλύψεις της Europol για τα “χρυσά” χέλια

as xelia1

as xelia1

Περισσότερους από 10 τόνους χέλια Anguilla anguilla, αξίας 1 εκατ. ευρώ έκαστος, είχε εξαγάγει παράνομα στην Κίνα το ελληνοϊσπανικό κύκλωμα που εξαρθρώθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου από τη Διεύθυνση Τελωνειακών Ελέγχων και Παραβάσεων, με τη συνδρομή της Europol.

Κατά την κοινή επιχείρηση ελληνικών και ισπανικών Αρχών με την κωδική ονομασία «Λίμνη» σε γραφεία και σπίτια των εμπλεκομένων, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν πάνω από 1 εκατ. ευρώ σε μετρητά και ράβδους χρυσού, πολυτελή οχήματα, έγγραφα, ψηφιακά πειστήρια, αλλά και εμπόρευμα χελιών αξίας 2 εκατ. ευρώ.

Συνελήφθησαν 17 άτομα, εκ των οποίων τα 9 στην Ελλάδα, που φέρονται να είχαν στήσει ένα από τα πλέον οργανωμένα δίκτυα παράνομης διακίνησης χελιών.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Europol, εταιρεία με έδρα την Ισπανία προμηθευόταν με νόμιμο τρόπο από τουλάχιστον τέσσερις χώρες χέλια Anguilla anguilla. Στη συνέχεια τα «έριχνε» στη νόμιμη αγορά και τα απέστελλε στην Ελλάδα με παραποιημένα έγγραφα, όπου επανατυποποιούνταν με ένδειξη «φρέσκο ψάρι» και ταξίδευαν αεροπορικώς στην Κίνα.

Υπενθυμίζεται ότι η δράση των συγκεκριμένων, στους οποίους περιλαμβάνονται και ακαδημαικοί από την Ήπειρο, αποκαλύφθηκε μετά από έφοδο, στις αρχές Φεβρουαρίου, κλιμακίου της Διεύθυνσης Τελωνείου, σε αποθήκες στο αεροδρόμιο “Ελ. Βενιζέλος”.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ