Έτσι ήταν κάποτε το Στάδιο της Νικόπολης

stadio nikopolis a

Έτσι ήταν κάποτε το στάδιο της Αρχαίας Νικόπολης. Τις εικόνες με την αναπαράσταση ανήρτησε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας, η οποία παραθέτει και όλες τις σχετικές πληροφορίες.

Το στάδιο της Νικόπολης βρίσκεται στο προάστιο της πόλης, λίγα μέτρα ΝΔ του Θεάτρου. Φιλοξενούσε τους γυμνικούς (αθλητικούς) αγώνες των Ακτίων, ιερών αγώνων προς τιμήν του Απόλλωνα.

Έχει σχήμα ελλειψοειδές με προσανατολισμό Α-Δ. Τα βασικά του μέρη είναι το κοίλο με τις κερκίδες (για τους θεατές), οι δύο σφενδόνες (ημικυκλικό τμήμα κερκίδων) και ο στίβος (κονίστρα, για τα αγωνίσματα).

Από το ΚΟΙΛΟ διατηρούνται τα χωμάτινα πρανή και κατάλοιπα της υποδομής των λίθινων εδωλίων, τα οποία απομακρύνθηκαν πιθανόν στους παλαιοχριστιανικούς χρόνους.

Έχει δύο ΣΦΕΝΔΟΝΕΣ, αποκλίνοντας του κανόνα των ελληνικών σταδίων που διέθεταν μόνο μία. Κάτω από τις σφενδόνες, διαμορφώνονται οι δίοδοι πρόσβασης στο στάδιο. Δύο ακόμη είσοδοι υπήρχαν στο μέσο των μακρών πλευρών.

Ο ΣΤΙΒΟΣ, η αρχαία επιφάνεια του οποίου βρίσκεται περίπου 2,5μ. χαμηλότερα από τη σημερινή, έχει μήκος 200μ. και πλάτος 24μ

Οικοδομήθηκε πριν το 27 π.Χ., έλαβε όμως, την τελική του μορφή στις αρχές του 2ου αι. μ.Χ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ