Έτοιμος για τον χειμώνα ο δήμος Ζίτσας

Ο Σχεδιασμός και οι Δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από χιονοπτώσεις, παγετό, πλημμυρικά φαινόμενα και κατολισθήσεις  κατά τη χειμερινή περίοδο, ήταν το αντικείμενο της συνεδρίασης του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Τ.Ο.) του Δήμου Ζίτσας.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής (01/11/2019) στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος αφού ευχαρίστησε τα μέλη του Συντονιστικού που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή του,  ανέπτυξε τις προτεραιότητες του Δήμου για την αντιμετώπιση προβλημάτων που πιθανόν θα προκύψουν στη διάρκεια του Χειμώνα λόγω έντονων καιρικών φαινομένων.

Συγκεκριμένα, ο Δήμος Ζίτσας στο πλαίσιο των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας ολοκλήρωσε τον καθαρισμό των αποστραγγιστικών τάφρων καθώς και κεντρικών φρεατίων ομβρίων σε Κοινότητες. Επίσης, στο τελικό στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες για την προμήθεια 28 τόνων αλατιού, ενώ οι  οικονομικές υπηρεσίες την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν τις διαδικασίες για την καταγραφή των ιδιωτών που διαθέτουν μηχανήματα και μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του Δήμου για αποχιονισμό, ρίψεις αλατιού κ.α. σε έκτακτες περιπτώσεις.

«Όλοι μαζί, με αγαστή συνεργασία θα αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα που ενδεχομένως να προκύψουν και πιστεύω πως όλα θα κυλήσουν ομαλά όπως και τα προηγούμενα χρόνια με στόχο πάντα την προστασία των πολιτών και των περιουσιών τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος και απευθυνόμενος στη δασολόγο του Δασαρχείου Ιωαννίνων ζήτησε τη συνδρομή της υπηρεσίας της προκειμένου να ξεπεραστεί ο σκόπελος των γραφειοκρατικών διαδικασιών για τον καθαρισμό των ρεμάτων που βρίσκονται εντός οικισμών από φερτά υλικά.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, τα μέλη του  Συντονιστικού εξέτασαν επίσης, τον καλύτερο δυνατό συντονισμό δράσης και την αρτιότερη συνεργασία μεταξύ τους, σε περίπτωση εμφάνισης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων ενόψει του Χειμώνα, έτσι ώστε τα περιστατικά να αντιμετωπίζονται εν τη γενέσει τους και οι πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς.

 «Έχω εμπιστοσύνη στο Δήμο Ζίτσας, η αντιπυρική περίοδος κύλησε ομαλά, είμαστε προετοιμασμένοι και για το Χειμώνα» ανέφερε χαρακτηριστικά παίρνοντας το λόγο ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου Δημήτρης Μαυρογιώργος.

Από την πλευρά του, ο Διοικητής του 2ου Πυροσβεστικού Σταθμού Ιωαννίνων Επιπυραγός Φώτης Δεληγιάννης τόνισε πως «με δεδομένη τη συνεργασία και έχοντας την εμπειρία των προηγούμενων ετών και η χειμερινή περίοδος θα κυλήσει χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα όπως συνέβη και το καλοκαίρι στη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου».

Ο  Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ζίτσας Νίκος Κοκκίνης     επεσήμανε και εκείνος με τη σειρά του, πως «το σύνολο του προσωπικού και των οχημάτων είναι στη διάθεση των εμπλεκόμενων φορέων στην περίπτωση που απαιτηθεί για να αντιμετωπίσουν τυχόν προβλήματα που προκύπτουν στο οδικό δίκτυο ειδικά από τον παγετό».

Τον υψηλό βαθμό ετοιμότητας του στρατού καθώς και τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί στη περίπτωση που χρειαστεί  η συνδρομή του υπογράμμισε ο Διοικητής του 8ου ΛΑΠ Ιωάννης Μέγας

Παίρνοντας το λόγο η δασολόγος του Δασαρχείου Ιωαννίνων Σταυρούλα Σέλη απαντώντας στο Δήμαρχο επεσήμανε πως «το Δασαρχείο  επιτρέπει υπό προϋποθέσεις και με αδειοδοτήσεις  τον καθαρισμό των ρεμάτων που βρίσκονται σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα, ενώ για τα ρέματα εντός οικισμών δεν έχει αρμοδιότητα».

Τέλος, ο Γραμματέας του Περιφερειακού Τμήματος Ιωαννίνων του Ερυθρού Σταυρού, Δημήτρης Αλεξίου τόνισε «πως το Σώμα βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα και μπορεί να κινητοποιήσει και να οργανώσει τις εθελοντικές του ομάδες όπου και όποτε χρειαστεί».

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν επίσης ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Ιωαννίνων Απόστολος Βασδέκης η Δημοτική Σύμβουλος Γιαννούλα Γεωργούλη και  η υπεύθυνη του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών Όλγα Κόκκα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ