Αιτήσεις για επενδύσεις όλο το χρόνο

ANAPTHKSIAKOSΑνοιχτός… όλο το χρόνο θα είναι ο επενδυτικός νόμος με τις αιτήσεις των επιχειρηματιών να ελέγχονται από τις τράπεζες, ενώ η γενική γραμματεία Στρατηγικών Επενδύσεων μετατρέπεται σε «one stop shop» προκειμένου να «τρέχει» τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για τα μεγάλα projects.

Αυτές είναι οι κύριες αλλαγές που έρχονται στον επενδυτικό νόμο και το θεσμικό πλαίσιο για το fast track και τις οποίες επεξεργάζεται με νομοσχέδιο ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Νότης Μηταράκης.

Σκοπός των βελτιώσεων είναι η περαιτέρω επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασιών για τη λειτουργία των δύο επενδυτικών εργαλείων αλλά και η διαπίστωση, ιδίως για το θεσμικό πλαίσιο του fast track πως δύο χρόνια μετά την εφαρμογή του δεν έχει προχωρήσει ούτε ένα μεγάλο επενδυτικό σχέδιο.

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου θα είναι έτοιμες προς δημόσια διαβούλευση στο τέλος του Σεπτεμβρίου, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης.

Σε ό,τι αφορά τον επενδυτικό νόμο οι κύριες αλλαγές που έρχονται με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου αποσκοπούν στην προσέλκυση όλο και περισσότερων επενδυτών με κίνητρα που ανταποκρίνονται στη σημερινή οικονομική κατάσταση αλλά και στη διαφάνεια, μετά και τα τελευταία κρούσματα διαφθοράς που είχαν αποκαλυφθεί στη διεύθυνση επενδύσεων.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο επενδυτικός νόμος θα είναι ανοιχτός για την υποβολή αιτήσεων επενδυτικών σχεδίων προς χρηματοδότηση όλο τον χρόνο και κάθε εξάμηνο θα γίνεται η αξιολόγηση. Τώρα, η κατάθεση των φακέλων έχει οριστεί κάθε Απρίλιο και Οκτώβριο.

Τα επενδυτικά σχέδια θα αξιολογούνται εναλλακτικά είτε από τις τράπεζες είτε από ελεγκτικές ιδιωτικές εταιρείες πιστοποιημένες. Μάλιστα για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας των ελέγχων τόσο οι τράπεζες όσο και οι εταιρείες θα έχουν αστική ευθύνη έναντι του Δημοσίου. Δηλαδή σε περίπτωση που σημειωθεί παρατυπία θα είναι υποχρεωμένες να αποζημιώσουν το Δημόσιο για τα χρήματα που έχει διαθέσει στην επιχείρηση.

Σημαντική είναι και η αλλαγή ως προς το καθεστώς των ενισχύσεων. Μέχρι τώρα κυριαρχούσε η λογική των φοροαπαλλαγών. Ωστόσο, λόγω της οικονομικής ύφεσης και της πτώσης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων ένα τέτοιο κίνητρο δεν βοηθά τους επενδυτές.

Έτσι στον σχεδιασμό είναι να ενταθούν οι επιχορηγήσεις κυρίως στα μικρά επενδυτικά σχέδια, ενώ για τα μεγαλύτερα θα ισχύει ένας συνδυασμός φοροαπαλλαγών και επιχορηγήσεων. Πηγές σημειώνουν, ότι οι όποιες αλλαγές θα ισχύσουν από τον ερχόμενο Απρίλιο, αν και το νομοσχέδιο θα κατατεθεί πολύ νωρίτερα στη Βουλή. Κι αυτό για να μην αιφνιδιαστεί η αγορά.

ΠΗΓΗ: Ημερησία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ