Εθνικό Αστεροσκοπείο: Δροσερός ο Αύγουστος, η εικόνα για την Ήπειρο

limni mpora

Η Ευρώπη τον φετινό Αύγουστο μπορεί να κάηκε όμως ο τελευταίος μήνας του καλοκαιριού για την Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο αποτέλεσαν εξαίρεση.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο παρουσιάζει αναλυτικά στοιχεία τονίζοντας ότι σε όλη την Ελλάδα, η μέση μέγιστη ημερήσια θερμοκρασία τον Αύγουστο κυμάνθηκε χαμηλότερα από τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019 και αυτό οφείλεται κυρίως στην επικράτηση ιδιαίτερα χαμηλών πιέσεων στην Κεντρική Μεσόγειο και στις ασυνήθιστα υψηλές πιέσεις στην Βορειοανατολική Ευρώπη, συνδυασμός που συχνά προκαλούσε αστάθεια στην περιοχή μας και εκδήλωση βροχοπτώσεων.

Τον περασμένο Αύγουστο 53 μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr κατέγραψαν αρνητικές αποκλίσεις της μέσης μέγιστης ημερήσιας θερμοκρασίας. 

Για την Ήπειρο και την Δυτική Ελλάδα η απόκλιση αυτή υπολογίζεται σε 0,6 ενώ από τα στοιχεία των μετεωρολογικών σταθμών προκύπτει ότι η μέση θερμοκρασία για τα Γιάννινα και την Άρτα ήταν χαμηλότερη κατά 1,7 βαθμούς Κελσίου.

Αν και το πρώτο 10ήμερο του μήνα η θερμοκρασία κυμάνθηκε ελαφρώς πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, το δεύτερο μισό του μήνα ήταν ιδιαίτερα “ψυχρό”, με εξαίρεση το διάστημα υψηλών θερμοκρασιών μεταξύ 17 και 19 Αυγούστου όταν σημειώθηκαν θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας έως και +5°C. Για την Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα ήταν ο 2ος πιο ψυχρός Αύγουστος από το 2010, ενώ για τη Δυτική Ελλάδα συμπεριλαμβανομένης και της Ηπείρου και τα Νησιά του Αιγαίου ήταν ο 3ος ψυχρότερος (5ος για την Κρήτη).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ