Εθνική Ομάδα… επαναδιαπραγμάτευσης!

ARXHGOI_3Την άμεση ενεργοποίηση της εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης και τη συμφωνία τους ότι θα κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για την αναθεώρηση των δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης, επιβεβαίωσαν οι τρεις αρχηγοί κατά τη – διάρκειας μιάμισης ώρας- συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος μετέφερε το κλίμα που αντιμετώπισε στο Eurogroup.

«Ο κοινός στόχος τής επαναδιαπραγμάτευσης θα επιτευχθεί και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κινηθεί πάνω στους άξονες της προγραμματικής σύγκλισης», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, μετά τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών που μετέχουν στην κυβέρνηση.

«Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για τη βελτίωση της δανειακής σύμβασης», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος, ο οποίος – σε άτυπη ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους – είπε ότι αποφασίστηκε η άμεση ενεργοποίηση της εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης.

“Συμφωνήσαμε ήταν προφανές ότι θα συμφωνούσαμε γιατί κινούμαστε και οι τρεις στο πλαίσιο του κειμένου της προγραμματικής σύγκλισης. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να πούμε στον ελληνικό λαό ότι θα κάνουμε ο,τι περνάει από το χέρι μας για τη βελτίωση των όρων του προγράμματος στήριξης δηλαδή της δανειακής σύμβασης τώρα που έχουμε ένα πολύ σημαντικό κεκτημένο. Στόχος λοιπόν είναι η αναθεώρηση των δυσμενών όρων όπως έχουμε πει κατ’ επανάληψη. Αφετηρία της αναθεώρησης είναι η παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής και από αυτό ξεκινάμε όλες μας τις επαφές και όλες μας τις συζητήσεις.”

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στο τι πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση για να πείσει τους Ευρωπαίους εταιρους και τόνισε: “Πρέπει να κλιμακώσουμε τη δημοσιονομική προσαρμογή σε περισσότερο χρόνο για να γίνει αυτή για τον πολίτη πιο φιλική για τον πολίτη και την ανάπτυξη όπως ακριβώς έχει πει και το τελευταίο ευρωπαϊκό συμβούλιο. Το θέμα της επιμήκυνσης έχει ήδη τεθεί και θα τεθεί σε όλα τα επίπεδα. Διότι πρέπει και ο ελληνικός λαός και οι παράγοντες της διεθνούς οικονομίας και οι επενδυτές, κυρίως όμως οι πολίτες για τους οποίους αυτή τη στιγμή ενδιαφερόμαστε πρέπει να ξέρουν που εντάσσεται κάθε κίνησή μας.”

Η επαναδιαπραγμάτευση θα γίνει, είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, τονίζοντας ότι η προγραμματική σύγκλιση ισχύει στο ακέραιο, ενώ επισήμανε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για την επαναδιαπραγμάτευση προκείμενου να επιτευχθεί απαγκίστρωση από το μνημόνιο και αντιμετώπιση των άμεσων ζητημάτων.

«Αναζητούνται τα ισοδύναμα μέτρα και μέτρα ανακούφισης της ελληνικής κοινωνίας», πρόσθεσε.

Τέλος κάλεσε όσους «όψιμα ανακαλύπτουν την επαναδιαπραγμάτευση» -εννοώντας τον ΣΥΡΙΖΑ- να εγκαταλείψουν την πολιτική που υπονομεύει τη χώρα, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν αναφέρεται σε κανέναν από όσους στηρίζουν την κυβέρνηση.

Σημείωσε τέλος ότι η επαναδιαπραγμάτευση θα είναι μία σκληρή, επίπονη και επίμονη διαδικασία. «Ο τόπος πρέπει να ζήσει και η κυβέρνηση χωρίς ταλαντεύσεις να εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε ο κ. Κουβέλης.

Όπως δήλωσε ο κ. Κεδίκογλου την επόμενη εβδομάδα θα γίνει και νέα συνάντηση των τριών αρχηγών στην οποία θα εξειδικευτούν οι ενέργειες για να επανέλθει σε τροχιά το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ