Ένας ακόμη τεχνικός σύμβουλος για την Περιφέρεια Ηπείρου ο οποίος αναλαμβάνει να… υποβοηθήσει την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων στη βελτίωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας, με στόχο την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας. Ο συνολικός προϋπολογισμός του υποέργου ανέρχεται σε 148.800 ευρώ.
Η απόφαση ελήφθη λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, που προέκυψε από γεγονότα απρόβλεπτου χαρακτήρα και δεν απορρέουν από ευθύνη των αρχών, όπως αναφέρεται στην εισήγηση της υπηρεσίας.
📍 Παρεμβάσεις σε κομβικά σημεία – αίτημα για κόμβο στη ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων
Το έργο έρχεται ως απάντηση σε σειρά αιτημάτων για παρεμβάσεις σε επικίνδυνα σημεία του οδικού άξονα.
Συγκεκριμένα:
- Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Βιομηχανικής Περιοχής Ιωαννίνων με εξώδικη δήλωσή του (6/6/2025) ζήτησε τη μελέτη και κατασκευή ισόπεδου κυκλικού κόμβου στην είσοδο – έξοδο της ΒΙ.ΠΕ., στη συμβολή της με την Εθνική Οδό Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας.
- Ο Δήμος Ζίτσας με έγγραφό του (30/5/2025) ζήτησε τη μελέτη βελτίωσης του ίδιου οδικού τμήματος, από τον κόμβο της Περιφερειακής Οδού έως τον κόμβο της Βιομηχανικής Περιοχής.
Η ανάθεση προβλέπει τον ορισμό τεχνικού συμβούλου, ώστε να επιτευχθεί ολοκληρωμένος σχεδιασμός βελτίωσης της οδού, με την κατασκευή νέων κόμβων σε καίρια σημεία, για την αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων.
🧩 Σύνδεση με το Ταμείο Ανάκαμψης
Το εντυπωσιακό είναι ότι οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου και η Περιφερειακή Αρχή θεωρούν την συγκεκριμένη μελέτη κρίσιμη και ενόψει της επικείμενης νέας πρόσκλησης του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα αφορά έργα οδικής ασφάλειας. Για την υποβολή πρότασης απαιτείται πλήρης φάκελος, τον οποίο η Δ.Τ.Ε. Ηπείρου, λόγω υποστελέχωσης, δεν μπορεί να ολοκληρώσει χωρίς εξωτερική τεχνική υποστήριξη.
Το πιθανότερο βέβαια είναι ότι όλα τα αναφερόμενα για το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελούν όνειρα θερινής νυχτός καθώς τα πρόγραμμα οδεύει ολοταχώς προς το κλείσιμό του.