ΕΤΕΠ: Ξεμπλοκάρουν κονδύλια για τους μικρομεσαίους

ETEPΣυνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες ώστε να απεμπλακούν 1,44 δισ. ευρώ για δάνεια και ενισχύσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα έχουν την ερχόμενη Τετάρτη ο υπουργός Ανάπτυξης και ο υπουργός Οικονομικών, όπως γνωστοποίησε το Σάββατο ο Κ. Χατζηδάκης, κατά τη συζήτηση στη Βουλη επί του κρατικού προϋπολογισμού 2013.

«Είμαστε αποφασισμένοι να κλείσουμε αυτή τη συζήτηση», δήλωσε και εκτίμησε ότι μέσα στο Νοέμβριο θα αρχίσουν να πέφτουν τα πρώτα χρήματα στην αγορά.

Αναφορικά με την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι υπάρχουν σε εξέλιξη τουλάχιστον έξι μέτωπα.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η απορρόφηση η οποία «τρέχει» σε ρυθμούς πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ θα ξεπεράσει και τις χώρες που είναι πιο μπροστά.

Προωθείται ταυτοχρόνως απλοποίηση των διαδικασιών ένταξης στο ΕΣΠΑ με περιορισμό των υπογραφών και των διαδικασιών, ενώ τον Δεκέμβριο θα εξαγγελθούν μέτρα απλούστευσης στις απαλλοτριώσεις.

Ακόμη, από τα 181 έργα προτεραιότητας, στα 40 προβληματικά θα διοριστούν project managers.

Παράλληλα, γίνεται αναθεώρηση των προγραμμάτων της τρέχουσας περιόδου 2007-2013, για να ενισχυθούν προγράμματα για την απασχόληση των νέων και την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Επίσης, ολοκληρώνονται ημιτελή έργα της περιόδου 2000-2006.

Ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι δίνεται ταυτόχρονα η μεγάλη μάχη για το νέο ΕΣΠΑ, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό.

Οι αυτοκινητόδρομοι

Σχετικά με τα δημόσια έργα, ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι για τους τέσσερις μεγάλους αυτοκινητόδρομους επίκειται η συμφωνία με τους παραχωρησιούχους ώστε να ξεκινήσει μετά η διαπραγμάτευση με τις τράπεζες.

Συνεχίζονται επίσης οι επεκτάσεις του Μετρό της Αθήνας και του Τραμ και διατηρείται «ζωντανό» το Μετρό της Θεσσαλονίκης.

Ακόμη, μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί και η σιδηροδρομική επέκταση στο λιμάνι του Ικονίου στον Πειραιά.

Στο πλαίσιο των διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε:

– Νέο πλαίσιο για τις Στρατηγικές και Ιδιωτικές Επενδύσεις, που προβλέπει απλοποίηση των διαδικασιών, μεγαλύτερη ταχύτητα και διαφάνεια.

– Αξιοποίηση των Περιφερειακών Αεροδρομίων από τις αρχές του 2013.

– Εφαρμογή των αναγκαίων ρυθμιστικών κινήσεων για να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις των εποπτευόμενων οργανισμών.

Τέλος, ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι προωθείται σύστημα ηλεκτρονικών διαγωνισμών για δημόσιες συμβάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ