Εστίαση: Ανοίγει η πλατφόρμα των αιτήσεων για την επιδότηση

estiasi n

Σήμερα Δευτέρα ανοίγει η πλατφόρμα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων www.ependyseis για την υποβολή αιτήσεων των επιχειρήσεων της εστίασης για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα επιδότησης του κλάδου για κεφάλαια που αφορούν στην αγορά πρώτων υλών για την επανεκκίνηση τους.

Πάντως οι πρώτες εκταμιεύσεις του προγράμματος αναμένονται να γίνουν στο τέλος Μαΐου στους δικαιούχους. Oι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν για το πρόγραμμα τα εξής:

Οι δικαιούχοι

Το μέτρο αφορά σε όλες τις επιχειρήσεις ακόμα και αυτές που δραστηριοποιούνται με τη μέθοδο της δικαιόχρησης. Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης έχει οριστεί στο 7% του συνολικού τζίρου του 2019 ενώ δεν θα μπορεί να ξεπερνά τις 100.000 ευρώ και το συνολικό ποσό θα είναι μη επιστρεπτέο και ακατάσχετο.

Δικαίωμα ένταξης και χρηματοδότησης θα έχουν οι επιχειρήσεις που :

– παρουσιάζουν μείωση ετήσιου τζίρου 2020 σε σχέση με το 2019 μεγαλύτερο ή ίσο του 30%.

– να είναι υπόχρεες σε υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.

– για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2019 για την πτώση του τζίρου υπολογίζεται ίσος αριθμός ημερών λειτουργίας.

– επιχειρήσεις εστίασης που έκαναν έναρξη το 2019 αλλά δεν είχαν έσοδα μέσα στην χρονιά θα μπαίνουν αυτόματα στην δράση.

– επιχειρήσεις που άνοιξαν το 2020 θα μπαίνουν αυτόματα στη δράση.

Το ποσό της επιδότησης

Το ποσό της επιδότησης για κάθε επιχείρηση δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 70% του αθροίσματος των ποσών των Κωδικών 361, 363 και 364 των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ του 2021. Επίσης, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 100% του αθροίσματος των ποσών που αναγράφονται στον Κωδικό 367 των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ του 2021. Τέλος, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αναλώσουν την επιχορήγηση μέχρι 31-12-2021. Ο έλεγχος θα γίνει με βάση τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ του 2021 και τα δηλωθέντα έξοδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ