Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΚΚΕ Νίκος Έξαρχος και οι βουλευτές Διαμάντω Μανωλάκου, Νίκος Παπαναστάσης και Νίκος Καραθανασόπουλος για τις ζημιές που έχουν προκληθεί στον πρωτογενή τομέα της περιοχής.
Οι ασυνήθιστα άστατες καιρικές συνθήκες με τις πολύ συχνές βροχοπτώσεις τον Μάιο και Ιούνιο στην Ήπειρο και ειδικότερα στην περιοχή των Ιωαννίνων ευνόησαν στην ανάπτυξη του περονόσπορου στις καλλιέργειες των αμπελοειδών.
Από την επεξεργασία των στοιχείων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας προκύπτουν τα εξής στοιχεία:
– Από τα 61 βράδια των μηνών Μαΐου και Ιουνίου η υγρασία έφθασε στο 100% στα 58.
– Το ύψος της βροχής τον Μάιο ήταν αυξημένο κατά 1,82 φορές και τον Ιούνη κατά 2,3 φορές σε σχέση με το μέσο μηνιαίο ύψος βροχής των αντίστοιχων μηνών από το 1956 στα Ιωάννινα.
– Ο αριθμός ημερών βροχής τον Μάιο του 2023 ήταν αυξημένος κατά 1,75 φορές και τον Ιούνιο κατά 2,73 φορές σε σχέση με τον μέσο αριθμό ημερών της βροχής των αντίστοιχων μηνών από το 1956.
Με αυτά τα δεδομένα οι αμπελουργοί, παρά τα εντατικά μέτρα φυτοπροστασίας που εφάρμοσαν (έκαναν μέχρι και 7 ψεκασμούς, ενώ προχώρησαν και σε καλλιεργητικά μέτρα όπως χορτοκοπές, βλαστολογήματα, ξεφυλλίσματα), δεν μπόρεσαν να ανακόψουν την εμφάνιση του περονόσπορου με αποτέλεσμα η ζημιά να είναι ανυπολόγιστη και ένα μεγάλο ποσοστό καλλιεργειών να έχει χαθεί οριστικά.
Σε αντίστοιχη θέση βρίσκονται και οι πατατοπαραγωγοί στο χωριό Χρυσοβίτσα, όπου εκατοντάδες στρέμματα πατάτας πλημμύρισαν, καθώς και άλλοι αγρότες που καλλιεργούν τριφύλλι και άλλες καλλιέργειες.
Επίσης και οι μελισσοκόμοι αφενός επειδή τα μελίσσια τους δεν μπόρεσαν λόγω βροχών να πετάξουν για να συλλέξουν και αφετέρου επειδή υπήρξε καταστροφή μελισσιών από αρκούδες.
Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι οι αμπελουργοί και γενικότερα οι αγρότες και μελισσοκόμοι να έχουν βρεθεί μπροστά σε μεγάλα οικονομικά αδιέξοδα, καθώς έχουν καταβάλει μεγάλο μέρος από το κόστος παραγωγής, που έχει εκτιναχθεί στα ύψη.
Ταυτόχρονα ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, που έχουν διατηρήσει όλες οι κυβερνήσεις, δεν προβλέπει αποζημίωση για τα περισσότερα από τα παραπάνω ζημιογόνα αίτια.
Με βάση τα στοιχεία αυτά οι βουλευτές ρωτούν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί η κυβέρνηση και τα μέτρα που θα ληφθούν για την στήριξη των αγροτών.