Ερώτηση στη βουλή για τον αποκλεισμό κτηνοτρόφων από την εξισωτική

14/8/2021.ΚΟΠΑΔΙ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΗΛΕΙΑ.ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Ο Βουλευτής Άρτας του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, κατέθεσε Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γ. Γεωργαντά σχετικά με τον αποκλεισμό πολλών κτηνοτρόφων της Π.Ε. Άρτας από τη χορήγηση της εξισωτικής αποζημίωσης.

Συγκεκριμένα τονίζει ότι τα προβλήματα για τους κτηνοτρόφους έχουν πολλαπλασιαστεί, με κυριότερα από αυτά τις αυξήσεις στις ζωοτροφές και στην ενέργεια. Η εξισωτική αποζημίωση θα αποτελούσε μια ανάσα για τον κλάδο, καθώς η ενίσχυση αυτή χορηγείται σε παραγωγούς μειονεκτικών, ορεινών περιοχών και στους μετακινούμενους κτηνοτρόφους λόγω των φυσικών μειονεκτημάτων των περιοχών αυτών, όπως είναι και  τα χωριά  της  ορεινής Άρτας.

Επίσης επισημαίνει ότι με την αποζημίωση αυτή οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι είναι  μόνιμοι κάτοικοι στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, αντισταθμίζουν το εισόδημά τους και μπορούν έτσι να ανταπεξέλθουν στις ολοένα και αυξανόμενες υποχρεώσεις τους.

Ωστόσο υπογραμμίζει ότι η διαπίστωση ότι σημαντικός αριθμός μετακινούμενων κτηνοτρόφων, το 2022 στην Π.Ε. Άρτας, όπως και σε άλλες περιοχές, δεν περιλαμβάνονται στους δικαιούχους  για την εξισωτική αποζημίωση, έχει ως αποτέλεσμα οι δικαιούχοι και ιδιαίτερα οι νέοι στο κλάδο να στερούνται ενός αναγκαίου και προγραμματισμένου οικονομικού πόρου για τη συνέχιση της βιοποριστικής τους δράσης.

Ο κ. Γκόκας ερωτά τον κ. Υπουργό Πότε θα δοθεί η δυνατότητα υποβολής ενστάσεων από τους ενδιαφερόμενους, και με ποια διαδικασία, Εάν προβλέπεται να κατατεθούν ποσά εξισωτικής αποζημίωσης στους δικαιούχους προηγούμενων ετών, που φέτος κρίθηκαν μη δικαιούχοι και Για τα κριτήρια με τα οποία εξαιρέθηκαν οι κτηνοτρόφοι της Π.Ε. Άρτας. Επίσης ερωτά Πως προβλέπεται να διατεθούν τα αδιάθετα χρηματικά ποσά που δεν θα πιστωθούν, λόγω της εξαίρεσης μεγάλου αριθμού κτηνοτρόφων που ήταν δικαιούχοι τα προηγούμενα χρόνια, Πότε προβλέπεται να χορηγηθεί η εξισωτική αποζημίωση στους μετακινούμενους κτηνοτρόφους της Π.Ε. Άρτας και Εάν θα εξασφαλιστεί η πληρωμή της Εξισωτικής Αποζημίωσης στους δικαιούχους άμεσα, μετά  την υποβολή ένστασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ