Ερώτηση στη Βουλή για το υδροηλεκτρικό στο Αυλάκι

axeloos koilada

Ο  Βουλευτής της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής , κ. Χρήστος Γκόκας, κατέθεσε Ερώτηση προς τους κ. Υπουργούς,Περιβάλλοντος και Ενέργειας , κ. Κ. Σκρέκα, Εσωτερικών, κ. Μ Βορίδη, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπ. Λιβανό, Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λ. Μενδώνη, Τουρισμού, κ. Β. Κικίλια και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Αδ. Γεωργιάδη, σχετικά με την προωθούμενη κατασκευή του έργου «Υδροηλεκτρικό Έργο (ΥΗΕ) Αυλακίου» στην Κοιλάδα του Αχελώου, ισχύος 83,60MW, γεγονός που απασχολεί έντονα την τοπική κοινωνία της Άρτας, και ιδιαίτερα της περιοχής Δ.Ε Τετραφυλίας, του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη.

Ειδικότερα, όπως σημειώνει, το Έργο αυτό βρίσκεται ήδη στα πλαίσια  της διαδικασίας Έγκρισης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, και αφορά στην κατασκευή υδροηλεκτρικού φράγματος, ύψους περίπου 90 μέτρων, στην περιοχή Αυλακίου – Μεσόπυργου, στην ονομαζόμενη Κοιλάδα Αχελώου,η οποία είναι σήμερα μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, ενταγμένη στο δίκτυο NATURA 2000.

Αναφέρεται στην αντίθεση για την κατασκευή του έργου από τους κατοίκους, τους τοπικούς φορείς, το Δήμο και την Περιφέρεια Ηπείρου και στο περιεχόμενο των Αποφάσεών τους.

Τονίζει ότι από τα στοιχεία του φακέλου της Μελέτης, και τα Τεχνικά Στοιχεία του έργου, προκύπτει ο  κατακλυσμός μιας τεράστιας επιφάνειας, εμβαδού 13,70 km2, ενώ ήδη, πριν από αυτό, στα όρια του Ν. Άρτας, υπάρχει το Φράγμα της Συκιάς, που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, αλλά και λίγο πριν από αυτό το Φράγμα της Μεσοχώρας, που είναι σχεδόν έτοιμο να λειτουργήσει επίσης ως Υδροηλεκτρικό Έργο. Έργα για τα οποία δαπανήθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Ενώ επίσης είναι γνωστό ότι κατά το μήκος του ποταμού Αχελώου έχουν ήδη κατασκευαστεί έξι (6) φράγματα. Έτσι, υπογραμμίζει, η περιοχή θεωρείται κορεσμένη και έχει ήδη υποστεί σημαντική οικολογική και περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Επί πλεον , αναφέρει μια σειρά από αρνητικές επιπτώσεις  για το φυσικό περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα της περιοχής όχι μόνο εντός αλλά και εκτός των ορίων του έργου, ενώ η περιοχή περιλαμβάνεται στο Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων – Κοιλάδας Αχελώου-Μετεώρων Αγράφων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ