Ερώτηση στη Βουλή για το φωτοβολταϊκό στα Άνω Πεδινά

ano pedina (1)

Ερώτηση στη Βουλή για το φωτοβολταϊκό που σχεδιάζει η Μητρόπολη στα Άνω Πεδινά κατέθεσε ο βουλευτής του ΜεΡΑ 25 Κρίτων Αρσένης.

Όπως αναφέρει, η συγκεκριμένη περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας για την διατήρηση της απειλούμενης ορνιθοπανίδας της Ευρώπης και αποτελεί μέρος του δικτύου ΦΥΣΗ 2000. Βρίσκεται δε εντός του πυρήνα της πρόσφατης πρότασης για την ένταξη του Ζαγορίου στον κατάλογο των πολιτιστικών τοπίων της UNESCO. Η πλούσια βιοπολιτισμική κληρονομιά της περιοχής αυτής, είναι συχνά το αντικείμενο έρευνας φοιτητών και ερευνητών που φιλοξενούνται κάθε χρόνο από το 2012 στα Άνω Πεδινά.

Το παράρτημα της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού στο Ζαγόρι θεωρεί ότι η προτεινόμενη εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου θα μεταβάλλει ριζικά τον χαρακτήρα των οροπεδίων ως ζαγορίσια μωσαϊκά, θα διαταράξει την λειτουργία τους και θα υποβαθμίσει την αξία τους για το μέλλον.

Σημειώνεται ότι με βάση το Π.Δ. 26-09-1979 Φ.Ε.Κ. (615 Δ’/1979) ‘Περί χαρακτηρισμού ως παραδοσιακών των υφιστάμενων προ του έτους 1923 οικισμών της ευρυτέρας περιοχής Ζαγορίου Ηπείρου’, στην περιοχή απαγορεύεται η κατασκευή παντός έργου υποδομής εμφανούς άνευ προηγούμενης έγκρισης της Επιτροπής Ενασκήσεως Αρχιτεκτονικού Ελέγχου. Η απλή εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα επιτρέπεται μόνον με ενσωμάτωση στην στέγη και με τα παρελκόμενα της μονάδας να μην είναι ορατά.

Ο κ. Αρσένης ζητά από τον Υπουργό Περιβάλλοντος να απαντήσει αν θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την απαγόρευση φωτοβολταϊκών και αιολικών στο Ζαγόρι και πως θα προστατεύσει τις περιοχές του Δικτύου Natura.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ