Ερώτηση για τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης

elikoptero asilo

Ο Βουλευτής, κ. Χρήστος Γκόκας, μαζί με τους υπόλοιπους Βουλευτές της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, κατέθεσαν Ερώτηση προς τους Υπουργούς Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και Εθνικής Άμυνας, σχετικά με την ενίσχυση των εναέριων μέσων πυρόσβεσης της χώρας μας.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν,  η Κυβέρνηση μέσω σχετικών ανακοινώσεων από την αρχή του 2021 τόνιζε ότι θα υπάρξουν αλλαγές στον τομέα της πυροπροστασίας, τόσο σε ελικόπτερα (Ε/Π), όσο και σε αεροσκάφη (Α/Φ).

Επίσης υπογραμμίζουν τη σημαντική βοήθεια που είχαμε, το περασμένο καλοκαίρι, από χώρες του εξωτερικού με τη συνδρομή τους σε εναέρια πτητικά μέσα για την κατάσβεση των πυρκαγιών. Ωστόσο ο κ. Χαρδαλίας, αλλά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός το τελευταίο εξάμηνο του 2021 έκαναν εξαγγελίες για αγορά οκτώ (8) νέων πυροσβεστικών Α/Φ CL-515 και τριάντα έξι (36) νέων πυροσβεστικών Α/Φ Air Tractor, αλλά και ενοικίαση άλλων αντίστοιχων Α/Φ και Ε/Π, χωρίς μέχρι τώρα να έχει γίνει καμία ενέργεια.

Παράλληλα επισημαίνουν ότι ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αναφερόμενος στις ανάγκες πυρόσβεσης έκανε λόγο ότι θα καλυφθούν  με την ενοικίαση είκοσι (20) Α/Φ και αριθμού Ε/Π μέσω της NSPA (NATO Support and Procurement Agency) και αγορά τριάντα έξι (36) νέων Α/Φ Air Tractor.

Οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής έχοντας υπόψη τους τις καταστροφικές και φονικές πυρκαγιές του παρελθόντος, σε συνδυασμό με τη διαθεσιμότητα του στόλου των δικών μας πυροσβεστικών πτητικών μέσων, καθώς και ότι βρισκόμαστε στην αρχή της πυροσβεστικής περιόδου, ερωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς Εάν ολοκληρώθηκε η ενοικίαση των πτητικών μέσων από την NSPA, Πόσα αναμένονται, Πότε θα βρίσκονται στη χώρα μας και Ποιό είναι το κόστος ενοικίασης. Επίσης θέτουν ερωτήματα για τις προθέσεις τους σχετικά με τη διεξαγωγή διαγωνισμού για την εξαγγελθείσα αγορά των τριάντα έξι (36) αεροσκαφών τύπου Air Tractor, καθώς υπάρχουν τουλάχιστον δύο κατασκευαστές μονοκινητήριων πυροσβεστικών στις ΗΠΑ και Εάν θα υπάρξει πρόβλεψη ελληνικής συμπαραγωγής στα πλαίσια του ανωτέρω διαγωνισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ