Ερντογάν- Ράμα στην Άγκυρα.. «Αδελφά έθνη, κοινοί εχθροί»

Turkey's President Recep Tayyip Erdogan, left, and Albania's Prime Minister Edi Rama inspect a military honour guard during a welcome ceremony at the presidential palace, in Ankara, Turkey, Wednesday, Jan. 6, 2021.(Turkish Presidency via AP, Pool)

Σανίδα πολιτικής σωτηρίας στην Άγκυρα και τον Ερντογάν αναζήτησε για μία ακόμη φορά ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, ο οποίος πραγματοποιεί αιφνιδιαστική αλλά επίσημη επίσκεψη συνοδευόμενος από τους κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησής του.

Η επίσκεψη γίνεται λίγες μέρες μετά την επέκταση των 12 μιλίων στο Ιόνιο, γεγονός που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό της Αλβανίας αλλά και λίγες ώρες μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ράμα ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.

Η υποδοχή που επιφυλάχθηκε στον Αλβανό πρωθυπουργό είναι πραγματικά εντυπωσιακή καθώς τηρήθηκε όλο το εθιμοτυπικό και με τον Ερντογάν να μην χάνει την ευκαιρία για να επιτεθεί ακόμα μια φορά σε εσωτερικούς αλλά και εξωτερικούς αντιπάλους.

Σε κοινές δηλώσεις Ερντογάν και Ράμα έκαναν λόγο για «αδελφικά έθνη» και για τους ιστορικούς δεσμούς των δυο χωρών ενώ υπέγραψαν και νέες συνεργασίες.

 «Σκοπεύουμε να αυξήσουμε τις επενδύσεις σε υποδομές και τουρισμό στην Αλβανία. Θέλουμε να ανεβάσουμε την οικονομική μας συνεργασία σε μια νέα διάσταση», είπε μεταξύ άλλων ο Ερντογάν ο οποίος ανακοίνωσε επίσης την κατασκευή ενός νέου νοσοκομείου στην Αλβανία μέσα στο επόμενο τρίμηνο. Σχολιάζοντας πως Αλβανία και Τουρκία είναι αδελφικά έθνη, ο Ερντογάν υπογράμμισε πως δεν θα επιτρέψει στην FETÖ, την οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν, να «δηλητηριάσει τις σχέσεις των δυο χωρών».

«Αυτό το βήμα που κάναμε θα επιτρέψει την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μας σε κάθε τομέα. Στις συναντήσεις μας με τον πρωθυπουργό, συζητήσαμε περιφερειακά και διμερή θέματα. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τι μπορούμε να κάνουμε την επόμενη περίοδο σε όλα τα είδη πολιτικών, στρατιωτικών, οικονομικών, πολιτιστικών τομέων. Ανταλλάξαμε ιδέες για έργα που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν την προσεχή περίοδο», υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος δείχνοντας τις προθέσεις του και τον στόχο της περαιτέρω συνεργασίας με την Αλβανία σε πολλά επίπεδα.

Από την πλευρά του, ο Έντι Ράμα, ευχαρίστησε την Τουρκία για τη βοήθεια που είχε προσφέρει στον μεγάλο σεισμό του 2019 που έπληξε την Αλβανία και υπογράμμισε πως και τα Τίρανα είχαν την πρόθεση να ενισχύσουν τους δεσμούς τους με την Άγκυρα. Ο Αλβανός πρωθυπουργός είπε ότι είδε «ισχυρή βούληση» να ανοίξει μια νέα σελίδα στις διμερείς σχέσεις κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους.

Ο Ερντογάν έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εκλογές στην Αλβανία γεγονός που ήδη προκαλεί εντάσεις στο εσωτερικό της γείτονος, αφού κάτι ανάλογο είχε επαναληφθεί και το 2017.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ