Έρμαια της ΔΕΗ και των οφειλών οι ΤΟΕΒ Πρέβεζας

plimmires fanari

Ερώτηση προς  τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων του Νομού Πρέβεζας, κατέθεσε ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας.

Κύρια αιτία, η απουσία διακανονισμού των οφειλών προς τη ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να επικρέμαται καθημερινά η απειλή διακοπής του ρεύματος στα αντλιοστάσια, με δραματικές συνέπειες για τις καλλιέργειες, ειδικά σε μια περίοδο που είναι υπαρκτός ο κίνδυνος των πλημμυρών. Ουσιαστικά οι ΤΟΕΒ και οι ΓΟΕΒ, όχι μόνο στον Νομό Πρέβεζας, βρίσκονται διαρκώς με τον κίνδυνο, είτε να μην έχουν νερό το καλοκαίρι, είτε να μην μπορούν να αντιμετωπίσουν τις πλημμύρες στα χωράφια, λόγω του κομμένου ρεύματος στα αντλιοστάσια.

Παράλληλα, η μη ρύθμιση οφειλών προς τη ΔΕΗ έχει ως συνέπεια να μην μπορούν να ενταχθούν, ακόμη κι αν έχουν, ή προετοιμάζονται για να έχουν, πλήρη και ώριμα προς ένταξη σε Κοινοτικά Προγράμματα έργα.

Παρά το γεγονός, ότι η κυβέρνηση ανακοινώνει κατά καιρούς δεσμεύσεις πόρων για την ενεργειακή αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των ΤΟΕΒ και των ΓΟΕΒ της χώρας, όπως για παράδειγμα, τη λειτουργία φωτοβολταϊκών πάρκων για την ηλεκτροδότησή τους, εντούτοις αντίστοιχες ανακοινώσεις παραμένουν «κενό γράμμα», αφού για να ενταχθούν σε αντίστοιχα προγράμματα θα πρέπει, ως προϋπόθεση, να έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους προς τη ΔΕΗ. Από την πλευρά τους οι ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ έχουν καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη ρύθμιση των οφειλών προς τη ΔΕΗ, ώστε και να καταβληθούν οι οφειλές και οι ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ να μπορέσουν να υλοποιήσουν κρίσιμες επενδύσεις που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξή τους.   

Να σημειωθεί, ότι τουλάχιστον για φέτος η κατάσταση για τον αγροτικό κόσμο και όχι μόνο θα είναι πολύ δύσκολη, διότι στις συσσωρευμένες οφειλές των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ προστίθεται η αλματώδης αύξηση των ενεργειακού κόστους, με τον υπερδιπλασιασμό του τιμολογίου του αγροτικού ρεύματος και την εξαίρεση από το «Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης» των καταναλώσεων Μέσης Τάσης, άρα της μεγάλης πλειονότητας των αγροτικών συνδέσεων, συμπεριλαμβανομένων των αρδευτικών και των αντλιακών συγκροτημάτων. Σε μια περίοδο, λοιπόν, που αναμένεται σημαντική μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των αγροτών, με την κυβέρνηση να παραμένει θεατής, η αύξηση του κόστους ενέργειας θα προσθέσει νέες οφειλές προς τη ΔΕΗ.                 

Ο κ. Μπάρκας καλεί τους αρμόδιους Υπουργούς να απαντήσουν, σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν, ώστε οι ΓΟΕΒ/ ΤΟΕΒ του Νομού Πρέβεζας να μην απειλούνται καθημερινά με διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος και να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους, σε μια κατεύθυνση ενεργειακής αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ