Εργολαβικά παιχνίδια και καταγγελίες κατόπιν εορτής…

dimarxeio_1Σε εργολαβικά παιχνίδια φαίνεται ότι οφείλεται το γεγονός ότι σε δύο διαγωνισμούς του Δήμου Ιωαννιτών για την δημοπράτηση της παιδικής χαράς στον Κουραμπά και των πεζοδρομήσεων στο κέντρο της πόλης, δεν κατατέθηκε καμία προσφορά.

Μάλιστα δύο ημέρες μετά το διαγωνισμό και τα ιδιαίτερα αρνητικά σχόλια που υπήρξαν για τη στάση των εργοληπτικών εταιριών και αφού ελήφθη απόφαση για επανάληψή τους μέσα στις επόμενες ημέρες, η ΠΕΔΜΕΔΕ προχώρησε σε μία καταγγελία περί φωτογραφικών διατάξεων.

Η απάντηση του Δήμου ήταν άμεση και σκληρή. Αναλυτικά αναφέρεται:

Μόνο ως προσπάθεια να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα μπορεί να θεωρηθεί η σημερινή ανακοίνωση της ΠΕΔΜΕΔΕ, η οποία κατόπιν εορτής «ανακάλυψε» φωτογραφικές διατάξεις στο διαγωνισμό για την αναβάθμιση της παιδικής χαράς στον Κουραμπά.

Στον διαγωνισμό για την αναβάθμιση της παιδικής χαράς Κουραμπά και για τις πεζοδρομήσεις της πόλης, όπως είναι γνωστό, δεν προσήλθε καμία εταιρία. Να σημειωθεί ότι τεύχη δημοπράτησης για το πρώτο έργο είχαν πάρει σαράντα κοινοπραξίες και για το δεύτερο εβδομήντα.

Για να φτάσουν και τα δύο έργα στο σημείο της δημοπράτησης, χρειάστηκε συντονισμός, σκληρή και επίπονη δουλειά και κυρίως πολιτική βούληση να γίνει το καλύτερο στην πόλη.

Τόσο οι μελέτες των έργων όσο και τα τεύχη δημοπράτησης εγκρίθηκαν από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή, χωρίς να έχει διαπιστωθεί το παραμικρό πρόβλημα.

Στις 25 Νοεμβρίου, η ΠΕΔΜΕΔΕ με έγγραφό της έθεσε ζήτημα σχετικά με το πτυχίο τάξης Α1.

Στο έγγραφο αυτό υπήρξε προφορική ενημέρωση από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Βασίλη Μασσαλά, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι η κλήση πτυχίου της συγκεκριμένης κατηγορίας στηρίζεται στην εγκύκλιο περί «συμμετοχής εξειδικευμένων επιχειρήσεων σε δημοπρασίες δημοσίων έργων».

Στη ανακοίνωση η ΠΕΔΜΕΔΕ χαρακτηρίζει «φωτογραφικά» τα άρθρα του διαγωνισμού που αφορούν στην προμήθεια υλικών της παιδικής χαράς.

Είναι γνωστό ότι ο εξοπλισμός παιδικής χαράς πρέπει να πληροί αυστηρές προϋποθέσεις, οι οποίες ορίζονται από τους κανονισμούς του ΕΣΠΑ ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη ασφάλεια των παιδιών.

Πέραν αυτού στις 9 Δεκεμβρίου υπήρξε έγγραφη ενημέρωση από την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, στην οποία διευκρινίζονταν ότι θα γίνονται δεκτά και προσφερόμενα αντικείμενα, ισοδύναμα με αυτά που περιγράφονται στα τεύχη δημοπράτησης.

Ο Δήμος λοιπόν, έχοντας πλήρως διασφαλισμένα τα κονδύλια, επιδιώκει το καλύτερο αποτέλεσμα για την αναβάθμιση της παιδικής χαράς του Κουραμπά και δεν θα αποδεχθεί να κάνει ούτε την ελάχιστη έκπτωση προς όφελος εργολαβικών συμφερόντων.

Φυσικά η ΠΕΔΜΕΔΕ αποφεύγει να κάνει την παραμικρή νύξη στο έργο των πεζοδρομήσεων, για το οποίο επίσης δεν κατατέθηκε καμία προσφορά.

Επειδή λοιπόν επικαλούνται εκτενώς τη νομοθεσία, δεν θα πρέπει να τους διαφεύγει και ένα άλλο κρίσιμο σημείο.

Ό,τι δηλαδή αυτή απαγορεύει τη συνεννόηση των διαγωνιζόμενων με στόχο την αποφυγή του συναγωνισμού. Άλλωστε για κάτι τέτοιο προβλέπονται και πειθαρχικές κυρώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ