Έρχονται νέες αντικειμενικές αξίες στα ακίνητα

akinita ne16

akinita ne16

Αγώνα δρόμου πρέπει να κάνει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου ως το τέλος του έτους να έχει καθορίσει νέες αντικειμενικές αξίες για τα ακίνητα σε όλη τη χώρα στα επίπεδα ή κοντά στις πραγματικές τιμές.

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, οι αλλαγές θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου προκειμένου να τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2018.

Έργο που φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολο και δεν αποκλείεται την τελευταία στιγμή λίγο πριν την εκπνοή του έτους να αποφασιστεί να γίνει μια επικαιροποίηση των τιμών ζώνης των ακινήτων.

Τις διαδικασίες επισπεύδει η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου η οποία με απόφαση της, ανάβει το πράσινο φως στη λειτουργία της Συντονιστικής Επιτροπής, η οποία καλείται να συνεδριάζει όσο συχνά απαιτείται, προκειμένου να μη χαθούν τα χρονοδιαγράμματα.

Σύμφωνα με την απόφαση, ο πρόεδρος της Επιτροπής μπορεί να προσκαλεί κατά την κρίση του στις συνεδριάσεις κυβερνητικά στελέχη και Φορείς του Δημοσίου τομέα, υπηρεσιακούς παράγοντες, ειδικούς εμπειρογνώμονες, φορείς του ιδιωτικού τομέα και άλλα πρόσωπα που μπορούν να συνεισφέρουν στην καλύτερη εκτέλεση του έργου της, ενώ η Επιτροπή για την υποβοήθηση του έργου της, ζητεί πληροφορίες και στοιχεία από τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες και ενημερώνεται με εισηγήσεις από τα αρμόδια Υπουργεία.

Σημειώνεται ότι στη Διαρκή Επιτροπή μετέχουν οι εξής:

α) Ο Υπουργός Οικονοµικών, ως Πρόεδρος,
β) ο Γενικός Γραµµατέας του Υπουργείου Εσωτερικών,
γ) ο Γενικός Γραµµατέας Δηµόσιας Περιουσίας,
δ) ο Γενικός Γραµµατέας Πληροφοριακών Συστηµάτων και Διοικητικής Υποστήριξης του Υπουργείου Οικονοµικών,
ε) ο Γενικός Γραµµατέας Υποδοµών του Υπουργείου Υποδοµών και Μεταφορών,
στ) ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δηµοσίων Εσόδων,
ζ) ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος,
η) ο Πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής,
θ) ο Πρόεδρος της εταιρείας «Εθνικό Κτηµατολόγιο και Χαρτογράφηση Α.Ε.»,
ι) ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιµελητηρίου Ελλάδος,
ια) ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συµβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος,
ιβ) ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκτιµητών Ελλάδος, ως µέλη της Επιτροπής.

Το έργο της Επιτροπής ολοκληρώνεται με την πρόταση του συστήματος καθορισμού τιμών ζώνης και συντελεστών προσδιορισμού των αξιών ακινήτων, που θα πρέπει να αντανακλούν κατά το δυνατόν τις αγοραίες τιμές, όπως επίσης με την πρόταση των αναγκαίων νομοθετικών ρυθμίσεων.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ