Έρχεται φορολογία για την αγροτική γη

agrotes«Καζάνι που βράζει» η θεματολογία που σχετίζεται με την αγροτική γη, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει βάλει για τα καλά «στο μάτι» τους «αγρότες του καναπέ», ενώ το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, υπό τις ευλογίες της τρόικας, βλέπει με ενδιαφέρον μια νέα φορολογική πολιτική για τα αγροκτήματα που δεν ανήκουν σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Η κυβέρνηση συζητά μια νέα φορολογική πολιτική για τα αγροκτήματα που δεν ανήκουν σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Το ενδεχόμενο αυτό δεν απέκλεισε με δηλώσεις του στη βουλή την περασμένη εβδομάδα ούτε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης που τον τελευταίο καιρό γίνεται αποδέκτης σειράς αιτημάτων από συντελεστές του αγροτικού χώρου που θέτουν μετ’ επιτάσεως το ζήτημα της μεγάλης επιβάρυνσης που επιφέρει στα κόστη παραγωγής ο πολυτεμαχισμός του κλήρου και τα υψηλά ενοίκια γης.

Απαντώντας, ο κ. Σκανδαλίδης, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα αδέσποτα, τόνισε: «Κατ’ αρχήν θέλω να ξεκαθαρίσω δύο θέματα στην Ολομέλεια της Βουλής. Το πρώτο αφορά την περιβόητη ζύμωση γύρω από τη φορολογία των αγροτεμαχίων. Η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μη συνδέσει ή να μην ανοίξει σε καμία περίπτωση ζήτημα φορολογίας της γης των αγροτών ενόψει του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Αυτό πρέπει να είναι σαφές προς κάθε κατεύθυνση. Όποιοι, λοιπόν, ζυμώνουν αυτά τα θέματα, που πολλές φορές είναι και από μία πλευρά φιλοκυβερνητική ή οτιδήποτε άλλο, ή από μια πλευρά ανθρώπων που μπορεί να έχουν απόψεις γι’ αυτές τις πολιτικές, θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι η Κυβέρνηση δεν ανοίγει θέμα φορολόγησης της γης.

Δεύτερον, όπως γνωρίζετε στην υπόθεση που έχει σχέση με το τέλος της ΔΕΗ, έχει υπάρξει μια νομοθετική ρύθμιση η οποία εξαιρεί από όλες τις διαδικασίες που έχουν σχέση με το λεγόμενο χαράτσι τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις στο σύνολό τους. Υπήρξε το θέμα του πώς αποδεικνύεται ότι κάποιος έχει μια αγροτική εκμετάλλευση. Επειδή, μέχρι τώρα σε πολλές περιπτώσεις η ΔΕΗ σε ορισμένα υποκαταστήματά της στέλνει για να πληρώσουν αγρότες που έχουν εκμετάλλευση, οι οποίοι, όμως, δεν έχουν άδεια της κτηνοτροφικής ή άλλης μονάδας, η κυβέρνηση μελετά άμεσα, τις επόμενες μέρες έναν τρόπο να κατοχυρώσει απολύτως ότι, με οποιοδήποτε αποδεικτικό στοιχείο, το ΟΣΔΕ ή ότι θα λέει ότι αυτό είναι μια αγροτική εκμετάλλευση, δεν θα πληρώνει το τέλος».

ΠΗΓΗ: Agronews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ