Επόμενος στόχος.. οριοθέτηση με Αλβανία.. Οι πρώτες αντιδράσεις των Τιράνων

aoz alvania

Με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα επικοινώνησε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Στο επίκεντρο της συνομιλίας βρέθηκαν οι διμερείς σχέσεις και οι εξελίξεις στην περιοχή, σύμφωνα με ανάρτηση του Υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Όπως έγινε γνωστό τις τελευταίες ώρες η Ελλάδα θα προχωρήσει σε οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με την Αλβανία, θέμα που μένει παγωμένο από το 2009, όταν η προηγούμενη συμφωνία ακυρώθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο των Τιράνων.

Οι ανακοινώσεις της Αθήνας προβάλλονται από το σύνολο σχεδόν των μέσων ενημέρωσης της Αλβανίας και συνοδεύονται από δηλώσεις διάφορων Αλβανών αξιωματούχων οι οποίες επισημαίνουν και τις δυσκολίες του εγχειρήματος.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να μεταβεί το προσεχές διάστημα στα Τίρανα για συνομιλίες με τον ομόλογό του όπου εκεί εκτιμάται ότι θα καθοριστούν και τα επόμενα βήματα που θα οδηγήσουν στην επίλυση μιας εκκρεμότητας πολλών ετών.

Μέχρι στιγμής επίσημη αντίδραση από την Αλβανική Κυβέρνηση δεν υπάρχει ωστόσο ενδιαφέρον έχει η τοποθέτηση του Αλβανικού ΥΠΕΞ στην «Φωνή της Αμερικής».

Όπως σημειώνει «η Αλβανία και η Ελλάδα, ως γειτονικές χώρες που μοιράζονται θαλάσσιες ζώνες, έχουν ήδη δεσμευτεί να πετύχουν μία νέα συμφωνία με πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης, με βάση τις αρχές και τους κανόνες του δικαίου της θάλασσας, τη διεθνή πρακτική καθώς και με σεβασμό στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου».

Μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας οι συνομιλίες έχουν ξεκινήσει από μηδενική βάση και με νέες διαπραγματευτικές ομάδες οι οποίες εργάζονται εδώ και πολύ καιρό.

Στην παρούσα φάση τα Τίρανα κρατούν χαμηλούς τόνους αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι πρόθυμα να προχωρήσουν στην οριοθέτηση. Φυσικά το πλεονέκτημα που έχουν είναι η απόφαση του Συνταγματικού τους Δικαστηρίου η οποία αναφέρεται και σε ουσιαστικά θέματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ