Επιχειρησιακό Πρόγραμμα στο Ζαγόρι

Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου Ζαγορίου για την περίοδο 2017-2019 ενέκρινε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της Τρίτης 16 Οκτωβρίου.

Στην ίδια συνεδρίαση το Σώμα έλαβε αποφάσεις, ομόφωνες στην πλειονότητά τους, για σειρά άλλων θεμάτων που αφορούν στην προώθηση έργων, μελετών και δράσεων, στην φιλοξενία φοιτητών και καθηγητών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, επίσης έγινε ενημέρωση για το Αρχείο Ηπειρωτικής Μουσικής στα Κάτω Πεδινά.

«Η κατάρτιση και έγκριση του Επιχειρησιακού Προγράμματος αποτελεί σημαντική υποχρέωση και πρόκληση για κάθε ΟΤΑ, δεδομένου ότι μπορεί να συνεισφέρει η υλοποίησή του στην καθημερινή λειτουργία και στην επίτευξη μικρών ή μεγαλύτερων στόχων που τίθενται», σημείωσε στην εισήγηση του ο Δήμαρχος Βασίλης Σπύρου.

Για την σύνταξη του Ε.Π. σημαντική ήταν η συμβολή της ΕΕΤΑΑ και της πρώην αντιδημάρχου Αγγελικής Ράπτη, καθώς και των Υπηρεσιών του Δήμου και σε αυτό συμπεριλαμβάνονται όλες τις εξελίξεις που αφορούν στην αναπτυξιακή στόχευση του Δήμου, μετά και τις εντάξεις έργων και μελετών και τα υπό υλοποίηση έργα από διάφορα προγράμματα («Φιλόδημος», ΕΣΠΑ, χρηματοδοτήσεις υπουργείων και Περιφέρειας κλπ). Κυρίως δε με τις μεγάλες διεκδικήσεις για την περιοχή, όπως είναι ο δρόμος σύνδεσης του Κεντρικού Ζαγορίου με το Ανατολικό και την Εγνατία.

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος, με το πρόγραμμα προωθούνται οι τρεις βασικοί άξονες οικονομικής ανάπτυξης για το Ζαγόρι, η στήριξη του πρωτογενούς τομέα με την κτηνοτροφία (αγροτικοί δρόμοι), γεωργία και την αξιοποίηση των δασών (διαχειριστικές μελέτες σε εξέλιξη), η μεταποίηση και προβολή αγροτικών προϊόντων, όπου αυτή μπορεί να εφαρμοστεί και, φυσικά, ο τριτογενής τομέας με «αιχμή» τον τουρισμό σε συνάρτηση με τον πολιτισμό και την ανάδειξη και προστασία του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος και των πολλών και σημαντικών μνημείων του τόπου.

Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, πρόσθεσε ο κ. Σπύρου, περιγράφεται η υπάρχουσα κατάσταση σε ότι αφορά την οργάνωση και λειτουργία του Δήμου και των Υπηρεσιών με τις πολλές ελλείψεις προσωπικού, τα προβλήματα και εμπόδια στην αναπτυξιακή προσπάθεια, η συρρίκνωση και γήρανση του πληθυσμού, τα ελάχιστα σχολεία, τα προβλήματα που προκαλούνται λόγω της ορεινότητας (κακές καιρικές συνθήκες, χιόνια κλπ) και των μεγάλων αποστάσεων, η κατάσταση των βασικών υποδομών όπως των δρόμων, αλλά και οι προοπτικές που ανοίγονται σε έναν τόπο με πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ