Επίθεση Λαϊκής Συσπείρωσης Κόνιτσας κατά Γιώργου Αμυρά για την προστασία του Αώου

monopati stomio

Με την βασική επισήμανση ότι στην εποχή της ψηφιακής εικόνας, όπου ένα καλαίσθητο βίντεο στα social media μπορεί να «βαφτίσει» την πολιτική δράση ως «θαύμα», η Λαϊκή Συσπείρωση Κόνιτσας επιτίθεται στον βουλευτή Γιώργο Αμυρά.

Αφορμή αποτέλεσε πρόσφατη ανάρτησή του από τη χαράδρα του Αώου, προς τη Μονή Στομίου, όπου σύμφωνα με την ΛΑΣΥ, αυτοπαρουσιάστηκε ως ο άνθρωπος που «χαρακτήρισε ως προστατευόμενο φυσικό σχηματισμό όλη την κοιλάδα απορροής» και «πέτυχε την ύψιστη δυνατή προστασία».

Τι «ξεχνά» το βίντεο;

Η Λαϊκή Συσπείρωση Κόνιτσας, με μια ανακοίνωση-«καταπέλτη», κατηγορεί τον κ. Αμυρά για «αντιστροφή της πραγματικότητας».

Υπενθυμίζουν στον πρώην Υφυπουργό Περιβάλλοντος ότι η περιοχή του Αώου, από το γεφύρι της Κόνιτσας μέχρι τη Μονή Στομίου, απολαμβάνει καθεστώς προστασίας από το 1973 (Εθνικός Δρυμός Βίκου-Αώου), ενώ από το 2005 αποτελεί τμήμα του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου.

Το «καρφί» όμως που πονάει περισσότερο αφορά το παρελθόν..  Τότε που η περιοχή «σιγόβραζε» από τις καταγγελίες για μπαζώματα και τσιμεντώματα στην κοίτη του ποταμού, ο κ. Αμυράς ήταν Υφυπουργός Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με την καταγγελία, όχι μόνο δεν είδε τις αυθαιρεσίες, αλλά στην περιβόητη οριοθέτηση των «απάτητων βουνών» (περιοχές άνευ δρόμων), «παραδόξως» άφησε εκτός προστασίας ακριβώς το κομμάτι Φράγμα-Μονή Στομίου, όπου το τσιμέντωμα έδινε και έπαιρνε.

«Κρατάμε μικρό καλάθι»

Η Λαϊκή Συσπείρωση δεν αφήνει αναπάντητους ούτε τους ισχυρισμούς του κ. Αμυρά για τον ποταμό Σαραντάπορο. «Αν κρίνουμε από την μέχρι σήμερα αντιμετώπιση της χαράδρας του Αώου, κρατάμε πολύ μικρό καλάθι και για το μέλλον του Σαραντάπορου», αναφέρει χαρακτηριστικά, υπονοώντας ότι οι μεγαλεπήβολες δηλώσεις περί προστασίας συχνά καταλήγουν να είναι απλώς… «περιβαλλοντικό lifestyle».