Γέφυρα Πλάκας: Από την καταστροφή στην ανάπτυξη

Γράφει: Σπύρος Σουρέλης

Είναι μία από τις λίγες φορές που η αποκατάσταση ενός μνημείου μετά την πλήρη καταστροφή του από θεομηνία γίνεται σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Για τον λόγο αυτό αξίζουν συγχαρητήρια στο Κεντρικό Κράτος, στην Τοπική Αυτοδίοικηση, στο ΤΕΕ, στο Πολυτεχνείο και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που συνέβαλαν από το δικό τους μετερίζι στην πλήρη αποκατάσταση του γεφυριού της Πλάκας.

Ένα γεφύρι που δεν ενώνει μόνο τις δύο όχθες του Αράχθου και τα παρακείμενα χωριά, αλλά αποτελεί ταυτόχρονα ένα σημαντικό μνημείο ιστορίας και πολιτισμού στο πέρασμα των  χρόνων και ταυτόχρονα αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο την επιστήμη της αρχιτεκτονικής και την τέχνη της πέτρας, ως το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι στα Βαλκάνια.

Αν θέλουμε η κακή αυτή στιγμή όπου τα ορμητικά νερά του ποταμού παρέσυραν το κακοσυντηρημένο γεφύρι να μην αποτελεί απλά μία αναφορά στο διαδύκτιο, αλλά και οι κόποι όσων προσπάθησαν τα τελευταία χρόνια για την αναστήλωση του να μην πάνε χαμένοι, τότε νομίζω ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για τη δημιουργία ενός Μουσείου που θα αναφέρεται στο Γεφύρι της Πλάκας.

Ένα σύγχρονο μικρό Μουσείο που θα δείχνει στον επισκέπτη το χθες και το σήμερα, μέσα από οπτικοακουστικό υλικό, πως χτίστηκε το γεφύρι αρχικά στη θέση κάποιου παλαιότερου, πώς έπεσε αμέσως και ξαναχτίστηκε, πως έστεκε αγέρωχο για 150 χρόνια, πως έπεσε από την μήνιν της φύσης και πως αναστηλώθηκε για να γίνει και πάλι όπως ήταν. Φυσικά αν γίνεται να εκτίθενται και κάποια κομμάτια ή μέρη του παλιού Γεφυριού, ακόμα καλύτερα.

Όμως η Γέφυρα της Πλάκας δεν είναι μόνο οι πέτρες που με μαεστρία τοποθετήθηκαν για να ενώσουν τα Τζουμέρκα με τα Κατσανοχώρια. Γέφυρα της Πλάκας είναι η σύγχρονη ελληνική ιστορία 200 χρόνων, είναι οι μάχες κατά τα δύο πρώτα χρόνια της Ελληνικής επανάστασης, είναι τα σύνορα και ο τελωνειακός σταθμός του Βασιλείου της Ελλάδος με την Οθωμανική Αυτοκρατορία για πάνω από 30 χρόνια, είναι η σύσκεψη και συμφωνία ανακωχής των αντιστασιακών οργανώσεων στην κατεχόμενη Ελλάδα, λίγο πριν την απελευθέρωση. Είναι σημαντικό να υπάρχει ιστορία πίσω από ένα σημαντικό μνημείο (που στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει πολύ), αλλά το κυριότερο είναι το πως θα την αναδείξεις, θα την αφηγηθείς και θα την παρουσιάσεις.

Όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να αποτελέσουν θεματικές ενότητες ενός σύγχρονου διαδραστικού μουσείου, σαν αυτά που κατά καιρούς επισκεπτόμαστε στο εξωτερικό, το οποίο θα απευθύνεται τόσο σε επισκέπτες, όσο και σε όλους τους μαθητές για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Το 2020 θα γίνουν τα εγκαίνια του νέου Γεφυριού Πλάκας, το 2021, στην επέτειο από τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση θα μπορούσαν να γίνουν τα εγκαίνια ενός νέου μουσείου, ακριβώς 200 χρόνια από τότε που ξεκίνησε η ιστορία…

  • Ο Σπύρος Σουρέλης είναι Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ιωαννίνων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ