Επιστροφή με χαμόγελα και υπό τη σκιά της πανδημίας

sxoleio agiasmos

«Πρώτο κουδούνι» σήμερα το πρωί σε νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια σ’ όλη η χώρα. Με αισιοδοξία και πολλά χαμόγελα, οι μαθητές προσήλθαν στα σχολεία, γέμισαν τις σχολικές αυλές και τις σχολικές αίθουσες.

Ενάμιση χρόνο από την έναρξη της πανδημίας και μετά την πολύμηνη τηλεκπαίδευση, στόχος όλων είναι τα μαθήματα να πραγματοποιηθούν στο φυσικό τους χώρο, στο σχολείο. Με «όπλο» τον εμβολιασμό και τους εντατικούς ελέγχους, σκοπός είναι μια ασφαλής σχολική χρονιά.

Η επιστροφή χιλιάδων μαθητών στα θρανία έχει προκαλέσει συναγερμό σε κυβέρνηση και ειδικούς.

Ελπίδα όλων είναι να μην υπάρξει μεγάλη αύξηση κρουσμάτων και κυρίως να μην χρειαστεί επιστροφή στην τηλεκπαίδευση.

Τα νέα υγειονομικά μέτρα που ισχύουν από σήμερα προβλέπουν ότι τα σχολικά τμήματα δεν θα κλείνουν παρά μόνο αν νοσήσει το 50% συν ένα των μαθητών, ενώ με νέο πλαίσιο επιστρέφουν στις τάξεις οι εκπαιδευτικοί.

Δάσκαλοι και καθηγητές θα προσέρχονται στις σχολικές μονάδες με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου). Διαφορετικά θα πρέπει να έχουν βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή) με δικά τους έξοδα.

Όσον αφορά τους μαθητές, θα πρέπει να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού (όσοι είναι 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού self test, το οποίο θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή).

Σε περίπτωση που εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα Covid-19, απομακρύνεται από το σχολείο, στο οποίο μπορεί να επιστρέψει έπειτα από τουλάχιστον δέκα ημέρες και την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού και τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων.

Επιπλέον, για τις στενές επαφές προβλέπεται αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος για διάστημα επτά ημερών ως εξής:

Για ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα: δύο εργαστηριακά τεστ – rapid πέραν των προβλεπομένων. Σε περίπτωση που οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάθονταν κοντά στο κρούσμα, υποβάλλονται σε καθημερινά αυτοδιαγνωστικά τεστ (τις ημέρες που δεν κάνουν τα δύο εργαστηριακά).

Για εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα: δύο αυτοδιαγνωστικά τεστ ανεξαρτήτως της θέσης στην οποία κάθονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ