Επιστρέφει το σχέδιο για τις κλειστές δομές

Οι προσπάθειες για την δημιουργία κλειστών δομών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών είχαν διακοπεί στα τέλη του χειμώνα λόγω της πανδημίας.

Και η διακοπή αυτή λειτούργησε ανακουφιστικά τόσο για την ίδια την κυβέρνηση που δεχόταν ισχυρές πιέσεις από τις τοπικές κοινωνίες όσο και για τις τοπικές κοινωνίες που πίστεψαν ότι το θέμα έκλεισε.

Το κυβερνητικό σχέδιο ωστόσο βγαίνει και πάλι από το συρτάρι.

Ο αρμόδιος υπουργός Νότης Μηταράκης αναφερόμενος στη δημιουργία κλειστών δομών αναγνώρισε ότι έχουν δημιουργηθεί νέα δεδομένα.

Το πρώτο αφορά στη διαδικασία εκμίσθωσης εκτάσεων και το δεύτερο στο γεγονός ότι έχει πολλαπλασιαστεί ο αριθμός των αποφάσεων ασύλου μηνιαίως. Έχει αλλάξει επίσης το δόγμα προστασίας θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων δεδομένου ότι έχουν μειωθεί κατά πολύ οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. Το σίγουρο είναι ότι «θα υπάρξει πίεση στα σύνορα όταν τελειώσει ο κορωνοϊός», τόνισε ο κ. Μηταράκης.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Μηταράκης μέσα στον Ιούνιο θα προκηρυχθούν διαγωνισμοί για ενοικίαση χώρων και όχι για επίταξη όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο.

«Είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει αυξημένη πίεση, δεδομένη είναι και η αποφασιστικότητα της χώρας να προστατεύσει τα θαλάσσια και χερσαία σύνορά της σεβόμενη τις διεθνείς συνθήκες», υποστήριξε και πάλι ο υπουργός και βεβαίωσε πως «είμαστε απόλυτα έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε γεγονότα αντίστοιχα του Μαρτίου του 2020. Ετοιμαζόμαστε και στην ηπειρωτική Ελλάδα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ