Η Πανηπειρωτική απαντά στο Epiruspost.gr

PANHPEIROTIKHΜε μία επιστολή τριών σελίδων απάντησε η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία στο σχόλιο πέντε γραμμών του Epiruspost.gr. Αντιπαρερχόμαστε τις ύβρεις, τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιεί και το ύφος που επιλέγει. Θα μας επιτρέψει όμως να έχουμε άποψη και να μπορούμε επωνύμως να την εκφράσουμε στο δικό μας μέσο ενημέρωσης. Εμείς δεν υβρίσαμε, κάναμε κριτική και καταθέσαμε με παρρησία την άποψή μας, σημειώνοντας ότι η κορυφαία οργάνωση του απόδημου ηπειρωτισμού είναι μακριά από τα πραγματικά προβλήματα της Ηπείρου.

Αν η ίδια πιστεύει ότι έχει εξαντλήσει τα μέσα και τους τρόπους πίεσης, τότε να της ζητήσουμε… συγνώμη. Όμως έχουμε άλλη άποψη για το ρόλο που καλείται να διαδραματίσει στις σημερινές συνθήκες και θα μας επιτρέψει να την έχουμε. Στην απάντησή της, υπερασπίζεται με πάθος το έργο και την προσφορά της στην Ήπειρο. Μεταξύ των άλλων λοιπόν αναφέρει:

 

Δεν γνωρίζετε ότι τα μόλις τελευταία  δύο χρόνια πραγματοποίησε με δική της πρωτοβουλία ημερίδες για το μεγάλο θέμα ρύπανσης και μόλυνσης του Αμβρακικού   στην Πρέβεζα, Άρτα, Αμφιλοχία και Βόνιτσα, με τη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης , του πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του πολυτεχνείου Πάτρας; Δεν γνωρίζετε ότι συμμετείχε σε ημερίδα για τη ρύπανση του Καλαμά, όπου ανέπτυξε τις προτάσεις της; Δεν γνωρίζετε ότι πρωτοστάτησε με συνεντεύξεις τύπου, με  υπομνήματα, παραστάσεις και διαμαρτυρίες σε Υπουργούς και Βουλευτές για  αποτροπή της κατασκευής μεγάλου υδροηλεκτρικού φράγματος στον Άραχθο; Δεν γνωρίζετε ότι διαμαρτυρήθηκε έντονα για την μελλοντική κατασκευή μεγάλου υδροηλεκτρικού φράγματος στον Αώο ;  Δεν γνωρίζετε ότι πρωτοστάτησε και εδώ στην Αθήνα και στα Γιάννινα για τη μη ιδιωτικοποίηση και ενάντια στο πλιάτσικο που έγινε στη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη;

Δεν γνωρίζετε ότι κατ΄ απαίτηση του αρμόδιου Υπουργού , συνέταξε σχέδιο νόμου για το γνωστό θέμα των κληροδοτημάτων και το ενεχείρησε, σ΄ αυτόν; Δεν γνωρίζετε ότι διαμαρτυρήθηκε έντονα και με υπομνήματα στον αρμόδιο  Υπουργό για την κατάργηση της ατέλειας των εφημερίδων των Αδελφοτήτων; Αλλά  και για το χαράτσι στα σπίτια στα χωριά μας; Δεν γνωρίζετε ότι πολλές φορές  διαμαρτυρήθηκε έντονα στον αρμόδιο Υπουργό για την καθυστέρηση της ΙΟΝΙΑΣ οδού και την αύξηση των διοδίων που συνιστούν ιδιότυπο οικονομικό αποκλεισμό; Δεν γνωρίζετε ότι  αγωνίζεται και έχει πάρει ξεκάθαρες και διαυγείς θέσεις για την διέλευση και διανομή στις πόλεις της Ηπείρου του φυσικού αερίου; Δεν γνωρίζετε ότι αγωνίζεται επί 20 χρόνια για τη σιδηροδρομική σύνδεση της γενέτειρας; δεν γνωρίζετε ότι στη δύσκολη συγκυρία που ζούμε έχει συστήσει το Δίκτυο Πανηπειρωτικής Αλληλεγγύης στο οποίο ήταν αφιερωμένη και η φετινή μας εκδήλωση; Δεν γνωρίζετε ότι έχει διαμαρτυρηθεί με υπομνήματα και παραστάσεις στον αρμόδιο Υπουργό για την αποδυνάμωση  των τμημάτων φύλαξης των συνόρων; Δεν γνωρίζετε ότι καταδίκασε τις απαράδεκτες δηλώσεις Μπερίσα και τη χαλκευμένη απογραφή που πραγματοποίησε;  Δεν γνωρίζετε ότι ένας από τους καταστατικούς άξονες δράσης της είναι και ο πολιτισμός;

Είναι και η προβολή της πλούσιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς; Δεν γνωρίζετε ότι σήμερα στην εποχή της παγκοσμιοποίησης γίνεται προσπάθεια επιβολής ομοιομορφίας των πολιτισμών και συνακόλουθα απώλειας των ιδιαίτερων ηθών και εθίμων  της πατρίδας μας; Οπότε οι εκδηλώσεις αυτές και εξ αυτού του λόγου θεωρούνται αναγκαίες και απαραίτητες; Εκδηλώσεις που διαρκώς εμπλουτίζονται και καινοτομούν με νέα στοιχεία που επιβεβαιώνονται από τη μεγάλη αποδοχή τους όπως οι «Ηπειρώτικες Γέφυρες στην Ελλάδα και τον Κόσμο» που από πέρυσι αποτελούν μέρος της «Πίτας του Ηπειρώτη», καλωσορίζοντας στη γιορτή μας τους Κρήτες πέρυσι,, τους Πόντιους φέτος, αναδεικνύοντας τις Ιστορικές και πολιτιστικές γέφυρες που μας συνδέουν; Και ότι η Πανηπειρωτική δεν εξαντλείται σε μια τέτοια, κορυφαία εκδήλωση, αλλά πραγματοποιεί πολιτιστικές εκδηλώσεις όλο το χρόνο και όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στην Ήπειρο; Και όχι μόνο στα αστικά κέντρα του τόπου μας αλλά  δίνοντας πνοή σε χώρους εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς και ιστορικής σημασίας με τον πολιτιστικό περιβαλλοντικό θεσμό «Ηπειρώτικες Όχθες» που διατρέχει από άκρη σε άκρη την Ήπειρο; Αυτή η Ήπειρος είναι για εσάς εκτός του δικού σας τόπου; Δεν γνωρίζετε ότι η Πανηπειρωτική ασχολήθηκε και με το θέμα των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών; Ασφαλώς το γνωρίζετε γιατί ασχοληθήκατε με το θέμα και μας κατατάξατε τότε εκτός τόπου και χρόνου  και σας απαντήσαμε επ΄ αυτού χωρίς να σχολιάσετε τις δικές μας θέσεις, όμως  σήμερα εξ όλων των παραπάνω αποδεικνύεται αβίαστα ότι εσείς κυρία διευθύντρια βρίσκεστε εκτός τόπου και χρόνου.

Όλα αυτά προβάλλονταν και στα μηνύματα των matrix του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας αλλά εσείς εστιάσατε επιλεκτικά , προδίδοντας αναφυλαξία απέναντι στα μεγάλα μέτωπα του αγώνα του λαού μας σήμερα ενάντια στα Μνημόνια και την καταβαράθρωση του βιοτικού του επιπέδου, ενάντια στην τιμαριοποίηση του τόπου μας μέσα από τη μεθοδευόμενη δημιουργία Ε.Ο.Ζ. στο Πωγώνι και αλλού. Η Πανηπειρωτική, με λόγο τεκμηριωμένο και με συλλογικές επεξεργασίες, αρθρώνει ξεκάθαρα και έμπρακτα τις θέσεις της σε όλα αυτά, παροτρύνοντας και συμπαραστεκόμενη όπου χρειάζεται, πρωτοστατώντας όπου επιβάλλεται, αλλά μη υποστέλλοντας ποτέ την αγωνιστικότητά της. Όλα τα προαναφερθέντα προφανώς εκφεύγουν της δικής σας αντίληψης περί των «πραγματικών προβλημάτων» που απασχολούν την Ήπειρο και τους Ηπειρώτες. Και τα Μνημόνια – που απαξιώνετε το μήνυμα εναντίον τους- μάλλον για εσάς δεν απασχολούν τους Ηπειρώτες. Μα αν αυτά σας φαίνονται εκτός τόπου και χρόνου, εσείς αλήθεια, σε ποιον τόπο και χρόνο ζείτε;

Μπορεί για όλα τα παραπάνω να μη είχατε ενημέρωση, οφείλατε όμως πριν προβείτε στην μηδενιστική κριτική σας -αν δε θέλατε να κάνατε έρευνα – να μπαίνατε  στην ιστοσελίδα της Πανηπειρωτικής για να διαπιστώνατε τις παραπάνω δραστηριότητές μας.

Αν κυρία διευθύντρια, θέλετε να σταματήσετε τον κατήφορο, αν θέλετε να μη φτάσετε στον λαϊκισμό και στον κιτρινισμό που είναι φαινόμενα καταδικασμένα από την Ελληνική κοινωνία, ένα από τα αναγκαία μέτρα είναι να κατορθώσετε να διαχωρίσετε πλήρως την παράθεση των στοιχείων κάθε γεγονότος , από τη δική σας άποψη και σχόλιο για να μπορεί ο αναγνώστης να σχηματίζει δική του γνώμη ανεπηρέαστος. Ο διαχωρισμός αυτός αποτρέπει τις αντιδεοντολογικές νεοπλασίες της δημοσιογραφίας. Αυτό επιβάλλει η αμεροληψία και η εντιμότητα, αυτή είναι η βασική αρχή της δεοντολογίας και μη μας πείτε πως δεν υπάρχει δεοντολογία; Υπάρχει και η εφαρμογή της είναι μια απλή και δύσκολη υπόθεση.

Απλή , γιατί χρειάζεται εντιμότητα για να καθιερωθεί και να ισχύσει. Δύσκολη , γιατί θα χρειαστεί, σεις που σήμερα την εμποδίζετε, να βυθίσετε το μαχαίρι στη δική σας σάρκα και να δείτε το αίμα να τρέχει . Θα το κάνετε ;  Οψόμεθα.    

–          Ευχαριστούμε την Πανηπειρωτική και για το μάθημα δημοσιογραφίας και δεοντολογίας που παραδίδει. Είναι εξαιρετικά χρήσιμο και εμείς ως ιθαγενείς θα το λάβουμε σοβαρά υπόψιν μας. Άλλωστε οι παροικούντες στην Αθήνα δικαιούνται να έχουν άποψη και διεκδικούν το αλάθητο για όλα τα ζητήματα της Ηπείρου. Προφανώς όσοι ζούμε στην Ήπειρο δεν έχουμε αυτό το δικαίωμα. Επειδή η Πανηπειρωτική είναι κυρίως ιδέα –και δεν είναι η εκάστοτε διοίκηση της Συνομοσπονδίας- δεν θα προσθέσουμε τίποτα περισσότερο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ