Επιπλέον 1 δισ. ευρώ στο νέο ΕΣΠΑ

espa sakouli1

espa sakouli1

Με πρόσθετα κεφάλαια 1 δισ. ευρώ μπορεί να ξεκινήσει να τρέχει το νέο ΕΣΠΑ της περιόδου 2014 – 2020 ενώ για το προηγούμενο (2007-2013) είναι δυνατόν να εξοικονομηθούν 2 δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό με την αύξηση του ποσοστού χρηματοδότησης στο 100%.

Τις διευκολύνσεις αυτές μπορεί να παράσχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα, όπως έκαναν γνωστό στον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις και η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου. Ο κ. Σταθάκης συναντήθηκε χθες στις Βρυξέλλες με τους δύο Ευρωπαίους αξιωματούχους, οι οποίοι επανέλαβαν τη μεγάλη ευκαιρία που έχει η χώρα μας για την αξιοποίηση των 35 δισ. ευρώ, κοινοτικών κονδυλίων που προέρχονται από το νέο ΕΣΠΑ (20 δισ. ευρώ) και την Κοινή Αγροτική Πολιτική (15 δισ. ευρώ).

Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα πρέπει πρώτα να ψηφιστούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προβλέπουν συντελεστή συγχρηματοδότησης 100% για την περίοδο 2007-2013, ένα μέτρο που μπορεί να εξοικονομήσει στον ελληνικό προϋπολογισμό 2 δισ. ευρώ.

Περιλαμβάνουν, επίσης, την άμεση διάθεση στις ελληνικές αρχές του 5% που συνήθως παρακρατείται μέχρι την ολοκλήρωση των προγραμμάτων.

Τέλος, για την προγραμματική περίοδο 2014-2010, η Επιτροπή προτείνει την αύξηση του συντελεστή προ-χρηματοδότησης των προγραμμάτων Πολιτικής Συνοχής κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες, κάτι που μπορεί να προσθέσει 1 δισ. ευρώ στα διαθέσιμα κεφάλαια των πρώτων ετών της περιόδου, ώστε να βοηθηθεί η έναρξη επενδύσεων στην πραγματική οικονομία.

Επιπλέον ο κ. Σταθάκης συζήτησε με τον κ. Ντομπρόβσκις και την κ. Κρέτσου τη διαδικασία επιτάχυνσης της προετοιμασίας και υποβολής έργων από την ελληνική πλευρά στο λεγόμενο «Σχέδιο Γιούνκερ».
{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ