Επιμένει για εταιρείες χαμηλού κόστους η Ένωση Ξενοδόχων

aerodromio ioanninon kentriki eisodos

Από 150 έως 1.000% αυξήθηκε η κίνηση σε διάφορα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, μετά τη συνεργασία τους με αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε ο ειδικός σύμβουλος την Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων Ευθύμιος Σέρμπης.

Η έρευνα εστιάζει στην ποσοστιαία αύξηση της επιβατικής κίνησης σε δέκα ευρωπαϊκά αεροδρόμια μετά την έναρξη πτήσεων από εταιρείες χαμηλού κόστους, συμπεριλαμβάνοντας στοιχεία για τον πληθυσμό της εκάστοτε πόλης, το επίπεδο του τουριστικού προϊόντος και τις αεροπορικές συνδέσεις με αεροδρόμια εκτός των συνόρων τους. Για παράδειγμα, τη μεγαλύτερη αύξηση (1.000%) παρουσίασε η πόλη Suceava της Ρουμανίας με πληθυσμό 100.000 κατοίκων και μέτριο προς υψηλό επίπεδο τουριστικού προϊόντος, προσφέροντας αεροπορικές συνδέσεις με Ιταλία, Βέλγιο, Ιρλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστρία και Γερμανία. Αντίστοιχα πόλεις όπως η Οχρίδα της Βόρειας Μακεδονίας, η Τuzla της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και το Sibiou της Ρουμανίας παρουσίασαν αύξηση στην επιβατική κίνηση 300-700%, ενώ τη χαμηλότερη αύξηση παρουσίασε η Βάρνα της Βουλγαρίας με ποσοστό 150% (βλ. πίνακα).

Είναι εμφανές πως αντίστοιχης αύξησης θα μπορούσε να τύχει και το διεθνές αεροδρόμιο των Ιωαννίνων, με τεράστια οφέλη για τον τουρισμό και την τοπική οικονομίασε όλο τον νομό. Υπενθυμίζεται πως ήδη 2 εταιρίες έχουν ενδιαφερθεί για το διεθνές αεροδρόμιο των Ιωαννίνων. Η συγκεκριμένη επένδυση θα συμβάλλει στην καταπολέμηση της εποχικότητας του τουριστικού μας προϊόντος και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου ενώ θα κινήσει την τοπική αγορά δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, γεγονός που δεν θα έπρεπε να αφήσει αδιάφορους τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης και τους επαγγελματικούς φορείς του νομού.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι εταιρείες χαμηλού κόστους διαθέτουν καινούργιους στόλους με ασφαλή αεροπλάνα, σημειώνουν ελάχιστες καθυστερήσεις και ταυτόχρονα, λόγω του ανταγωνισμού, αναγκάζουν και τις υπόλοιπες εταιρείες να κατεβάσουν τις τιμές των εισιτηρίων.

Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί πως το ενδιαφέρον των Ηπειρωτών μεταναστών του εξωτερικού για απευθείας πτήσεις προς το διεθνές αεροδρόμιο των Ιωαννίνων είναι μεγάλο. Μετά το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών του Εξωτερικού επιστολή προς την ΕΞΝΙ έστειλε και η Ελληνική Ένωση του Γκενκ του Βελγίου, ζητώντας στήριξη στο αίτημά της για απευθείας πτήση προς το διεθνές αεροδρόμιο των Ιωαννίνων, από κάποιο αεροδρόμιο που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει και το Βέλγιο.

«Ως Ένωση Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων πιστεύουμε ότι στη μετά-covid εποχή οφείλουμε να προσανατολιστούμε σε νέες ενέργειες, που θα δρομολογήσουν θετικές εξελίξεις στην προώθηση του προορισμού, και είμαστε πρόθυμοι να στηρίζουμε με κάθε μας μέσο μια τέτοια επένδυση» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ