«Επιδρομή» αγνώστων στο Λύκειο Κατσικά… Έκκληση από τη σχολική κοινότητα

likeio katsika

Ομόφωνα ο Σύλλογος των Διδασκόντων του «Μαρούλειου» ΓΕΛ Κατσικά, οι μαθητικές κοινότητες και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων καταδικάζουν τους βανδαλισμούς και τις κλοπές στο χώρο της σχολικής μονάδας.

Σε κοινή τους ανακοίνωση περιγράφουν τις εικόνες με τις οποίες ήρθαν αντιμέτωποι στο σχολείο μετά την «επιδρομή» αγνώστων.

Τη νύχτα ή τις πρώτες πρωινές ώρες, ξημερώνοντας η 11άτη Οκτωβρίου, ημέρα Τρίτη, κάποια ομάδα αγνώστων, παραβίασε δύο εξώπορτες του σχολείου (κάνοντας χρήση μηχανικής δύναμης, σύμφωνα με την αποτίμηση εμπειρογνώμονα τεχνίτη), εισήλθε στο κτήριο, προκάλεσε καταστροφές στο ισόγειο σπάζοντας τζάμια και τις εσωτερικές πόρτες γραφείων και αιθουσών, βιβλιοθήκες, θρανία και άλλα αντικείμενα, και απομακρύνοντας, από το γραφείο του Διευθυντή, μεταξύ άλλων, σημαντικά βιβλία λειτουργίας του σχολείου και υπηρεσιακά έγγραφα.

Η θλιβερή εικόνα του σχολείου την Τρίτη το πρωί συγκλόνισε τη σχολική κοινότητα. Στην προφανή αυτή κατάσταση κρίσης, η άμεση, απρόσκοπτη σύμπραξη της Διεύθυνσης και των εκπαιδευτικών του σχολείου με όλους τους εκπροσώπους του συλλόγου των γονέων και με το 15μελές συμβούλιο των μαθητών είχε ως αποτέλεσμα να διατηρηθεί η μέγιστη δυνατή ισορροπία στη σχολική πραγματικότητα και στην διδακτική διαδικασία, παρόλη την παράλληλη κινητικότητα που απαιτούν οι δέουσες ενέργειες με τους φορείς του Δήμου, την Ελληνική Αστυνομία, τους τεχνίτες αποκατάστασης των ζημιών, τον καθαρισμό του χώρου.

Αν για όλους τους μαθητές των Ιωαννίνων το δημόσιο σχολείο είναι αγαθό και δικαίωμα, για τους μαθητές του ΓΕΛ Κατσικά είναι ο ζωτικός τους χώρος. Πολλοί μαθητές προέρχονται από μικρούς ορεινούς οικισμούς, από διαφορετικά χωριά της ευρύτερης περιοχής, από τη ΔΥΕΠ του Κατσικά, αλλά και από ευπαθείς κοινωνικά και οικονομικά ομάδες. Η διάρρηξη και ο βανδαλισμός του σχολικού κτηρίου, πέραν του τεράστιου οικονομικού κόστους, σημαίνει ταυτόχρονα ρήξη στη σχολική ζωή και στην εκπαιδευτική διαδικασία, αναστολή των προγραμματισμένων δραστηριοτήτων παιδαγωγικού χαρακτήρα, αλλά έχει και σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχολογία των ανθρώπινων πόρων της σχολικής κοινότητας.

«Αισθανόμαστε θλίψη και αγανάκτηση, αλλά και απροστάτευτοι μπροστά στην απειλή «συμμοριών» που δρουν οργανωμένα και μπορούν, παρόλες τις έως τώρα ενέργειες θωράκισης του κτηρίου –για τις οποίες έχει δαπανηθεί δημόσιο χρήμα– να εισέλθουν εν μία νυκτί, να καταστρέψουν το σπίτι μας, αλλά και να διασπείρουν φήμες ότι θα το «ξαναχτυπήσουν» επισημαίνουν στην επιστολή τους.

Εκπαιδευτικοί και γονείς, ανήσυχοι για την ασφάλεια των ανήλικων μαθητών και με έντονο

προβληματισμό σχετικά με τη ροή της σχολικής ζωής σε συνθήκες εκφοβισμού, ζητούν από τις δημοτικές αρχές και τις αρχές Εκπαίδευσης να ενεργήσουν άμεσα, ώστε να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις για την προστασία και φύλαξη της σχολικής μονάδας στις ώρες μη λειτουργίας της. Ζητούν από την Ελληνική Αστυνομία να εντείνει τις περιπολίες στην απομακρυσμένη από τον αστικό ιστό θέση που βρίσκεται το ΓΕΛ Κατσικά, κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά και να επιληφθεί του θέματος των «συμμοριών».

Ζητούν, επίσης, από την ελληνική πολιτεία, στο όνομα της δημοκρατίας της χώρας μας, να περιφρουρήσει το δικαίωμα των μαθητών στη δημόσια Εκπαίδευση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ