Επιδότηση ρεύματος και τον Φεβρουάριο, αύριο οι ανακοινώσεις

DEH MPLAK AOYT

Επεκτείνει και τον Φεβρουάριο η κυβέρνηση τα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Την Τετάρτη το πρωί στις 10 ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας θα εξειδικεύσει το νέο πακέτο επιδοτήσεων για λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου. Πληροφορίες θέλουν να κυμαίνεται στα 360 με 380 εκατ. ευρώ. 

Πάντως, οι τιμές χονδρεμπορικής ρεύματος κινήθηκαν οριακά προς τα κάτω τον Ιανουάριο, ενώ για τον Φεβρουάριο παρουσιάζουν τάσεις περαιτέρω αποκλιμάκωσης. Έτσι, τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας η μέση τιμή έκλεισε στα 227.30 ευρώ/MWh από 235,38 ευρώ/MWh, ενώ τις πρώτες μέρες του μήνα κυμαίνεται στα επίπεδα των 200 ευρώ.

Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες και χωρίς να αποκλείονται κι εκπλήξεις, η ηγεσία του υπουργείου αναμένεται να ανακοινώσει ελαφρώς μικρότερες επιδοτήσεις στους οικιακούς λογαριασμούς ρεύματος.

Πηγές μιλούν ότι για τις πρώτες 150 kWh η επιδότηση θα είναι στα 0,15 ευρώ ανά kWh έναντι 0,16 ευρώ τον Ιανουάριο. Για τις επόμενες 150 έως 300 kWh το ύψος της ενίσχυσης θα είναι στα 0,11 ευρώ/kWh έναντι 0,12 τον Ιανουάριο.

Η μέση μηνιαία επιδότηση για λογαριασμό 300 kWh θα διαμορφωθεί στα 39 ευρώ αντί για 42 ευρώ τον περασμένο μήνα.

Και για τον Φεβρουάριο οι επιχορηγήσεις θα γίνουν για την κύρια κατοικία των οικιακών καταναλωτών και κλιμακωτά, όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, με βάση την κατανάλωση.

Σε ό,τι αφορά τους μη οικιακούς λογαριασμούς ρεύματος θα διατηρηθεί αμετάβλητη η επιχορήγηση των 65 ευρώ/MWh. Αφορά αγροτικά, επαγγελματικά, εμπορικά, βιομηχανικά και λοιπές χρήσεις. Αν και είχε ανακοινωθεί η χορήγηση της ενίσχυσης με βάση κριτήρια, εντούτοις η Ευρ. Επιτροπή δεν έχει ακόμη εγκρίνει την ελληνική πρόταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ