Επιχειρησιακές συμβάσεις και στις Ενώσεις

DIMOSIO_1Ολοταχώς στην εφαρμογή του νέου νόμου για τα εργασιακά προχωράει πλέον η ΠΑΣΕΓΕΣ και οι Ενώσεις-μέλη, μετά το «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Με επιστολή της προς τις Ενώσεις η ΠΑΣΕΓΕΣ γνωστοποιεί ότι εντός των επόμενων δύο ημερών θα σταλεί στις πρώτες εγκύκλιος με σχέδια επιχειρησιακών συμβάσεων αλλά και ατομικών συμβάσεων εργασίας, μαζί με ενημερωτικό υλικό για τις ισχύουσες διατάξεις που αφορούν το νέο νόμο.

Πιο συγκεκριμένα στην επιστολή της ΠΑΣΕΓΕΣ αναφέρονται τα εξής:

«Σας γνωρίζουμε ότι σήμερα 15.05.12 ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες των διαπραγματεύσεων για τη σύναψη νέας κλαδικής ΣΣΕ του Προσωπικού των Αγροτικών Συνεταιρισμών μεταξύ της ΠΑΣΕΓΕΣ και της ΟΣΕΓΟ. Ατυχώς, οι διαπραγματεύσεις απέβησαν άκαρπες, με αποτέλεσμα τη μη υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ.

Κατόπιν αυτών η ΠΑΣΕΓΕΣ, ανταποκρινόμενη σε σχετικό αίτημά σας θα σας αποστείλει εντός δύο (2) ημερών σχέδιο επιχειρησιακής ΣΣΕ, σχέδιο ατομικής σύμβασης εργασίας και τις ισχύουσες σήμερα διατάξεις σχετικά με τη ρύθμιση θεμάτων που αφορούν στην εκ περιτροπής εργασίας, τη μερική απασχόληση και τη διαθεσιμότητα».

Υπενθυμίζουμε ότι η πρόταση της ΠΑΣΕΓΕΣ –που απορρίφθηκε από την ΟΣΕΓΟ- προέβλεπε αφετηρία εισαγωγικού βασικού μισθού του πρώτου κλιμακίου της μέσης και ανωτέρας εκπαίδευσης της προηγούμενης κλαδικής ΣΣΕ (ύψους 958 ευρώ), μειωμένο κατά 13%, ο νέος προτεινόμενος βασικός μισθός ανέρχεται στο ύψος των 834 ευρώ ίδιο για κάθε κατηγορία εργαζομένων (δηλαδή ίδιο επίπεδο αφετηρίας, είτε πρόκειται για εργαζόμενους υποχρεωτικής εκπαίδευσης ή για εργαζόμενους ανωτάτης εκπαίδευσης).

Επίσης στο βασικό αυτό μισθό περιλαμβάνεται το επίδομα ωρίμανσης που ανέρχεται σε ποσοστό 10% ανά τριετία για τρεις (3) τριετίες, όπως προβλέπεται στην Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Σημειώνεται επίσης ότι στο προτεινόμενο αυτό πλαίσιο ισχύουν τα επιδόματα που ορίζει ο νόμος 4046/2012 (επίδομα τέκνων, σπουδών και επικίνδυνης εργασίας).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ