Επί τάπητος και πάλι η λειτουργία του ΧΥΤΑ

xyta1

xyta1Σύσκεψη με στόχο τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του ΧΥΤΑ, μετά το πέρας της δοκιμαστικής περιόδου, πραγματοποιήθηκε σήμερα με πρωτοβουλία του Δήμου Ιωαννιτών και τη συμμετοχή της αντιπεριφερειάρχη Τατιάνας Καλογιάννη, του αντιπροέδρου του ΦΟΔΣΑ Σάκη Βλέτσα και εκπροσώπων των Δήμων του Νομού.

Στη συνάντηση αυτή έγινε σαφής η βούληση του συνόλου των εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να μην υπάρξει κανένα κενό στη λειτουργία του ΧΥΤΑ.

Έτσι τα Δημοτικά Συμβούλια θα κληθούν να συζητήσουν την πολιτική νομιμοποίηση του Αναγκαστικού Συνδέσμου, ωσότου εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα για τη σύσταση του Περιφερειακού Φορέα.

Παράλληλα θα συζητήσουν την πρόταση για τη διεξαγωγή διεθνούς διαγωνισμού προκειμένου να ανατεθεί η λειτουργία του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό. Η διαδικασία αυτή πρέπει να ξεκινήσει άμεσα ώστε να υπάρχει λύση το Μάιο, οπότε λήγει η σύμβαση της δοκιμαστικής λειτουργίας.

Η συνάντηση των αυτοδιοικητικών όλου του Νομού θα επαναληφθεί εντός του επόμενου δεκαημέρου και αφού θα έχουν προηγηθεί οι συζητήσεις στα Δημοτικά Συμβούλια, ώστε να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

«Ήταν η τρίτη συνάντηση που κάναμε. Όλοι μαζί προσπαθούμε να λύσουμε το πρόβλημα. Αυτό που τώρα προέχει είναι να προλάβουμε τους χρόνους ώστε να μην υπάρξει κανένα κενό στη λειτουργία του ΧΥΤΑ. Ο στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε την προστασία του περιβάλλοντος, να προχωρήσουμε την ανακύκλωση και να μην επιβαρύνουμε με νέα τέλη τους κατοίκους. Ήδη το οριστικό κλείσιμο της χωματερής στη Δουρούτη στο τέλος του έτους αποτελεί ένα μεγάλο βήμα», τόνισε στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος, ο οποίος χαρακτήρισε πολύ θετικό το γεγονός ότι σήμερα συμμετείχε για πρώτη φορά στη συνάντηση και εκπρόσωπος του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων.

«Ο ΧΥΤΑ πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα, ο ΧΑΔΑ της Δουρούτης επιτέλους να κλείσει και με σωστό σχεδιασμό και πρόγραμμα να αντιμετωπίσουμε όλα τα θέματα στη διαχείριση απορριμμάτων», υπογράμμισε η αντιπεριφερειάρχης Τατιάνα Καλογιάννη.

Η κ. Καλογιάννη έκανε γνωστό ότι το ΥΠΕΚΑ απέστειλε ήδη σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς την προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το εργοστάσιο επεξεργασίας, προκειμένου να γνωμοδοτήσουν εντός των επόμενων δεκαπέντε ημερών.

Ο αντιπρόεδρος του Αναγκαστικού Συνδέσμου Σάκης Βλέτσας, τόνισε ότι πρέπει να γίνει μεγάλη προσπάθεια από όλους ώστε να μην δημιουργηθεί κανένα κενό στη λειτουργία του ΧΥΤΑ, την οποία χαρακτήρισε απολύτως ικανοποιητική μέχρι σήμερα.

«Πρέπει να συναποφασίσουμε τον τρόπο λειτουργίας του ΧΥΤΑ μετά το Μάιο και πρέπει να το κάνουμε άμεσα ώστε να είμαστε πλήρως έτοιμοι. Υπάρχει η διάθεση και η βούληση ώστε να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση», επεσήμανε ο κ. Βλέτσας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ