Επερώτηση για την μεταφορά και την χρήση του Κλειστού ξιφασκίας

kleisto

Επερώτηση για τη μεταφορά, τη χωροθέτηση και τη χρήση του κλειστού γυμναστηρίου στο αγρόκτημα του Κατσικά κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση κάτι που θα προκαλέσει συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Όπως αναφέρει η Λαϊκή Συσπείρωση, μόνο στην ΠΕ Ιωαννίνων είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού ογδόντα (80) πιστοποιημένοι αθλητικοί σύλλογοι.  Σε αυτούς δεν περιλαμβάνεται η πλειοψηφία από τις 55 ερασιτεχνικές ποδοσφαιρικές ομάδες που συμμετέχουν στις 3 κατηγορίες του πρωταθλήματος της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ηπείρου (ΕΠΣΗΠ). Σε αυτούς επίσης δεν προσμετρούνται οι πολιτιστικοί σύλλογοι που έχουν αθλητικά ή χορευτικά τμήματα.

Με εξαίρεση έναν αθλητικό σύλλογο όλοι οι υπόλοιποι, ακόμα και ο μηχανοκίνητος αθλητισμός απαιτεί την άριστη φυσική κατάσταση των αθλητών. Στα Γιάννενα, όπως είναι γνωστό, κατά τους χειμερινούς μήνες με το κρύο και την βροχή της Βορειοδυτικής Ελλάδας, είναι αδύνατο να αθληθεί κάποιος, ακόμα περισσότερο που τα τελευταία χρόνια η παρουσία της αιθαλομίχλης στην ατμόσφαιρα έχει κάνει αδύνατη την άθληση σε εξωτερικούς χώρους ακόμα και τις μέρες που δεν βρέχει.

Οι ομάδες όλων των αθλημάτων και των πολιτιστικών συλλόγων προπονούνται στα γυμναστήρια των σχολικών μονάδων που σε κάποιες περιπτώσεις είναι ακατάλληλα ακόμα και για το μάθημα της γυμναστικής του σχολείου. Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός καρκινοβατεί, ο μαζικός αθλητισμός είναι ανύπαρκτος.

Τα παραπάνω δεδομένα επιβάλλουν τη δημιουργία ενός κλειστού γυμναστηρίου που να καλύπτει τις ανάγκες της πόλης. Το κλειστό της ξιφασκίας, ένα γυμναστήριο έκτασης 10 στρεμμάτων -ανεξάρτητα αν είναι παλιό ή καινούριο- μπορεί να παρέχει στέγη στο μεγαλύτερο μέρος από τους ερασιτεχνικούς αθλητικούς συλλόγους των Ιωαννίνων και πιθανά να μην είναι ακόμα κι αυτό αρκετό. 

Από αυτή την άποψη κρίνουμε ότι η χρήση του κλειστού γυμναστηρίου για οποιοδήποτε άλλο λόγο εκτός από τον ερασιτεχνικό αθλητισμό είναι πίσω από τις ανάγκες της πόλης, οι οποίες επιβάλλουν την ύπαρξη ενός κλειστού αθλητικού χώρου που θα λειτουργεί υπό κρατική εποπτεία και χρηματοδότηση για τη δωρεάν άθληση των Γιαννιωτών.

Την ίδια στιγμή οι διαφαινόμενες επιλογές της Περιφέρειας για την χρήση του κλειστού ως χώρου που θα φιλοξενεί αθλητικές ή ψυχαγωγικές εγκαταστάσεις, αγορά παραγωγών, δημοπρατήριο και γενικά -όπως το αντιλαμβάνεται ο καθένας- τη δημιουργία του Πάρκου Καινοτομίας Πρωτογενούς και Δευτερογενούς Μεταποιητικού Τομέα ή αλλιώς «Πάρκου Αγροτικής Καινοτομίας» δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα του αυξημένου κόστους παραγωγής που απειλεί να αφανίσει τους αγροτοκτηνοτρόφους της περιοχής.

Τέλος ο χώρος του αγροκτήματος της πρώην Γεωργικής Σχολής Κατσικά, ο οποίος ούτως ή άλλως έχει παραχωρηθεί για κοινωφελείς σκοπούς, είναι ακριβώς δίπλα από τη λίμνη δηλαδή δίπλα από έναν ευαίσθητο υδροβιότοπο , στον οποίο ούτε αισθητικά αλλά ούτε και περιβαλλοντικά είναι αποδεκτό ένα μεταλλικό κτίριο με το ύψος μια οκταόροφης πολυκατοικίας.

Συνοψίζοντας, ούτε ο μαζικός και ο ερασιτεχνικός αθλητισμός, ούτε οι αγροτοκτηνοτρόφοι αλλά ούτε και το περιβάλλον ωφελούνται από τις διαφαινόμενες επιλογές της Περιφέρειας.

Καλείται ο κ. Περιφερειάρχης να ενημερώσει :

Για τις εγκεκριμένες μελέτες της Περιφέρειας Ηπείρου για το Πάρκο Αγροτικής Καινοτομίας.

Για τις αδειοδοτήσεις που έχουν εξασφαλιστεί ώστε να προχωρήσει το έργο.

Για τις εγκεκριμένες μελέτες και αδειοδοτήσεις που επιτρέπουν να μεταφερθεί ο μεταλλικός σκελετός στο χώρο του αγροκτήματος του Κατσικά.

Με βάση ποια απόφαση, τίνος συλλογικού οργάνου, αποφασίστηκε η χρήση  του κλειστού.

Ποιες προϋποθέσεις εξασφαλίζουν ότι τα 2 εκατομμύρια που δαπανώνται από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Ηπείρου για τη μεταφορά του κλειστού,  θα εκπληρώσουν τους στόχους που τυχόν έχει θέσει η Περιφέρεια για τη χρήση του κλειστού. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ